Прокуратура ініціювала розслідування щодо «зникнення» гуманітарки у фонді радника Авакова

Прокуратура розпочала кримінальне провадження на основі розслідування «Слідства.Інфо» про «зникнення» гуманітарної допомоги з Європи у благодійному фонді «Апостол», засновником якого є радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол.

Про це прокуратура Тернопільської області повідомила у відповіді на журналістський запит «Слідства.Інфо» 6 серпня.

Як ідеться в документі, 17 червня прокуратура ініціювала розслідування за фактом можливого привласнення, розтрати або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем посадовцями благодійного фонду «Апостол», які, ймовірно, використовують гуманітарну допомогу не за цільовим призначенням (ч. 2 ст. 191 ККУ).

Досудове розслідування у цій справі, як зауважили в прокуратурі, здійснює слідче управління ГУ НП у Тернопільській області.

Відповідь прокуратури Тернопільскої області на запит «Слідства.Інфо»

Нагадаємо, на початку червня ми оприлюднили розслідування, в якому розповіли, що благодійний фонд «Апостол», який отримує гуманітарну допомогу з-за кордону, торік мав передати теребовлянському інтернату з Тернопільщини картоплю, вживаний одяг та ополіскувач для прання. Утім, протягом 7 місяців до закладу допомога так і не дійшла, хоча Мінсоцполітики погодило вантаж іще в листопаді минулого року.

Директор інтернату тоді повідомив «Слідству.Інфо», що про цей фонд знає, але допомоги ще очікує.

Також на момент виходу червневого матеріалу не отримали допомогу від фонду «Апостол» у лікарні на Одещині. Туди благодійна організація мала передати ліжка, які приїхали з-за кордону вже цьогоріч. Однак у державному закладі журналістам повідомили, що нічого про цей факт не знають.

Михайло Апостол відповів «Слідству.Інфо», що вже рік майже не займається фондом. Ним, натомість, опікується його син Ігор Апостол.

В сина радника Авакова також є благодійний фонд, який теж отримує благодійну допомогу з Європи й називається «Надія живе». Із листопада 2019-го по травень 2020 року фонд отримав 10 вантажів із уживаним одягом, білизною та іграшками з Польщі. Це майже 179 тонн. Однак організації, яким згодом мали безоплатно передавати вживані речі, допомоги так і не отримали.

Наприклад, майже три тонни вживаних речей іще торік мав отримати місцевий Мельнице-Подільський будинок-інтернат. Це приблизно 6 тисяч одиниць одягу або білизни. Однак в інтернаті нам повідомили, що допомоги не отримували й про фонд «Надія живе» нічого не знають. Хоча потреба у вживаному одязі в закладі дійсно є.

Нагадаємо, раніше після розслідування «Слідства.Інфо» посадовця київської поліції Олександра Білика зняли з посади заступника начальника відділу з розслідування особливо тяжких злочинів.

Залишити відповідь