Поліціянти-хабарники, замовні вбивства, викриті посадовці, «сканеристи», контрабанда наркотиків дронами. ТОП-12 спецоперацій відділу «К» СБУ майже за рік на Харківщині

Поки здійснюються спроби ліквідування спецпідрозділу СБУ по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю (відділ «К»), редакція Police Control Ukraine розповідає про дванадцять найрезонансніших та найцікавiших спецоперацій відділу «К» на прикладі лише одного регіону країни.

Замовне вбивство в Грузії

28 січня 2020 року СБУ і грузинська Служба державної безпеки запобігли замовному вбивству на території Грузії. У Харкові затримали українського спільника кримінальних авторитетів Грузії – Мальця Б.М.

(затриманий Малець)

Він діяв за завданням лідера грузинського злочинного угруповання, який хотів «усунути» двох своїх конкурентів – рідних братів Пеікрішвілі: Дато та Георгі.

У Харкові Малець з осені почав шукати «кілера», врешті знайшов. «Кілер» погодився виконати завдання за $20 тис. «Вбивці» передали інформацію про потенційну жертву, додатково оплатили переліт у Тбілісі й організували зустріч з грузинськими зловмисниками. Один з організаторів замовлення передав йому $4 тис доларів авансу, автомат і вибухівку (1 кілограм тротилу та засоби ініціювання детонації).

Одночасно із затриманням Мальця в Харкові у Грузії спецслужби, з якими працювали працівники СБУ, затримали його спільників.

Канабіс дронами до РФ

21 листопада 2019 року харківська СБУ затримала двох криворіжців, які намагалися відправити 5 кг канабісу до РФ дроном. Сучасний спосіб переміщення «товару» за кордон вирішили випробувати наркоділки з Кривого Рогу – Чорний С.В. та Чорний Д.В. Пакунки з канабісом вони доставляли на автомобілі в прикордонний район Сумської області, поблизу кордону товар «фасували» і дроном переправляли замовникам в РФ.

За авіаконтрабанду марихуани ділкам загрожувало б до 10 років позбавлення волі та конфіскація. Але виявилось, що діяли вони ще з іншим наркоділком Авраменко В.А., який  у червні 2019 року був затриманий на «Гоптівці» при спробі переміщення 4 кг канабісу, метадону та метамфетаміну в автомобілі. 

Тепер за авіаконтрабанду марихуани ділкам загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація (діяли у складі організованої групи). У лютому 2020 року їм повідомили про змінені підозри.

Банда автокрадіїв, яку координував «злодій в законі» з РФ

11 березня 2020 року СБУ зловила банду крадіїв, які працювали на території Харківської, Київської та Дніпропетровської областей. За допомогою «кодграберів» вони відключали сигналізацію автомобілів і скоювали крадіжки поруч з торгово-розважальними та офісними центрами. Координував угруповання один з російських злодіїв в законі, який зараз знаходиться на території Росії.

До групи входили переважно раніше судимі вихідці однієї з країн Північного Кавказу. Трьох крадіїв (Дарсанію Романа Борисовича, Кварацхеліа Гогі, Рогаву Лашу) затримали. На рахунку зловмисників кілька десятків крадіжок.

Пошуки інших членів угруповання на цьому не зупинились. Вже у квітні працівники СБУ затримали ще 4-х «сканеристів», які здійснювали крадіжки з елітних автомобілів. 

А ще через кілька днів затримали й злодіїв, які обкрадали будинки на території області, поки господарів не було вдома. Вони проникали до помешкання, викрадали гроші, техніку та коштовності. 

Митник, Який переправляв до РФ терорістів и нелегалів

13 березня  2020 року в Куп’янську Харківської області СБУ затримала головного державного інспектора Слобожанської митниці Бородаєва Сергія Геннадійовича, який організував механізм нелегального переправлення до РФ українців та вихідців із азійських країн. Діяв він разом з двома місцевими мешканцями, які були в ролі провідника та водія. Серед клієнтів групи були нелегали, фігуранти кримінальних проваджень, які знаходяться у загальнодержавному та міжнародному розшуку по лінії Інтерполу, а також учасники терористичних організацій «Л/ДНР».

Провідника та водія затримали на кордоні з РФ під час спроби «контрабанди» трьох нелегалів. Службовець митниці за допомогу у цьому переміщенні зажадав $4 500, які й отримав. Справа митника та його поплічників вже направлена до суду.

Контрабанда комплектуючих з підприємств Укроборонпрому до Росії

20 березня 2020 року СБУ блокувала масштабний механізм постачання до країни-агресора приладів до військової авіатехніки. До злочинної схеми були причетні понад 20 учасників, серед них представники кримінальних кіл, які займаються контрабандою та співробітники Міністерства оборони. Організатори залучили  комерційні структури, у тому числі фіктивні, в Україні, країнах ЄС та РФ. За реквізитами фіктивних українських та російських комерційних фірм ділки закуповували на підприємствах Укроборонпрому продукцію військового призначення. До цього залучали посадовців Міністерства оборони, які відповідають за так звану «військову прийомку». 

Потім незаконно придбану військову продукцію вони контрабандою переправляли до РФ. Під час спроби контрабанди військових товарів одного з учасників  групи затримали на території Дворічанського району Харківської області. Тоді з позашляховика зловмисника правоохоронці вилучили 11 електромагнітних пристроїв, що використовуються для комплектування російської авіаційної техніки, а також 64 інфрачервоних патрона, призначених для захисту російських літаків від керованих ракет. 

В ногу з коронавірусом: начальник відділу поліції вимагав хабарі за непершкоджання веденню бізнесу під час карантину

10 квітня 2020 року співробітники СБУ викрили начальника Зачепилівського ВП Красноградського ВП ГУ НП в Харківській області капітана поліції Ільницького Михайла Миколайовича, причетного до хабарництва за недотримання карантинних умов.

Поліціянт хотів отримати від керівника одного з місцевих підприємств хабар за непритягнення до адмінвідповідальності за порушення умов карантину. Крім того, за окрему плату поліцейський обіцяв комерсанту не перешкоджати веденню бізнесу всупереч оголошеній в регіоні надзвичайній ситуації та обмежувальним заходам через пандемію COVID-19. Разовий платіж за такі «послуги» мав становити 15 тисяч гривень та 2 тисячі – за кожний наступний місяць.

Громадянство України за $2 500

13 квітня 2020 року в Харкові працівники СБУ затримали головного спеціаліста одного з відділів Управління з питань громадянства, паспортизації, реєстрації та еміграції ГУ ДМС України в Харківській області Коровякова Олександра Олександровича, котрий вимагав та отримав 2 500 доларів США хабара з громадянина Лівану за безперешкодне та прискорене отримання громадянства України. Справа посадовця вже направлена до суду.

$4 000 хабара: викрита заступниця голови райсуду Харкова

27 травня 2020 року СБУ викрила суддю Дзержинського райсуду Харкова Ірину Грищенко, яка є заступником голови райсуду, «на гарячому» – після отримання хабара $4 тис. Служителька Феміди отримала гроші за винесення постанови про повернення обвинуваченому в кримінальному провадженні понад 30 тис. дол.

Шахраї, які «продавали» посаду глави Харківської ОДА за $1 млн

2 червня 2020 року оперативники СБУ в ресторані «Ла-Страда» в Харкові затримали киянина та одесита – Собченка В. М. та Дроздова І. О., які «торгували» посадами держслужбовців, в тому числі голови Харківської ОДА і голови ГУ ДПС у Харківській області. 

Зловмисників затримали, коли вони отримали перший транш – 150 тисяч доларів ($100 тис. – за призначення губернатором,  $50 тис. – за призначення головою податкової) . Шахраї  обіцяли клієнтам лобіювати їх призначення на керівні посади в органах державної влади та у правоохоронних органах. Вони представлялись посадовцями чинної влади та посилались на близькі зв’язки з головою Верховної Ради України,головою фракції «Слуга народу», міністром МВС Аваковим та іншими представниками влади. 

На фото видно досить велику кількість «ксив», ймовірно якими хизувались шахраї для своєї діяльності.

Раніше співробітники спецслужби з’ясували, що  вказані аферисти отримали від харків’янки $60 тис. за «допомогу» в отриманні мандата народного депутата на довиборах у Верховну Раду по округу №179». Вони взяли в неї гроші нібито для передачі вищим посадовим особам держави як винагороду за депутатський мандат, але «послуг» так і не надали.

Скасування заборони виїзду за кордон

Державний виконавець Міськрайонного відділу державної виконавчої служби по Харківському району та місту Люботин Владислав Калінчук вимагав від громадянина 30 тис. грн хабара за виключення запису з Єдиного реєстру боржників, скасування заборони виїзду за кордон. Гроші державний виконавець одержав двома частинами.16 червня 2020 року СБУ затримала
його «на гарячому» – під час одержання другої частини хабара в розмірі 15 000 грн. Наразі він вже звільнений.

Примкнувші до зла поліціянти, які «кришували» наркоманів

8 липня 2020 року СБУ викрила та затримала оперів Київського відділу поліції, які по-своєму боролись із наркозлочинністю – вимагали гроші з наркозалежних. Копи налагодили схему (не без відома свого керівництва): без оформлення процесуальних документів затримували наркоманів, які збирали «закладки», а потім вимагали від них або від їх родичів гроші. З відомих 5-ти епізодів поліціянти навимагали 150 тис. грн. Серед викритих оперів, деяких, до речі, вже звільнили з лав поліції, Біднарчук Михайло Михайлович, Єрданалян Артем Аветікович, Гриб Олексій Геннадійович (звільнений), Шпатенко Ігор Володимирович, Бойко Олег Андрійович(звільнений) та Епанов Віталій Сергійович (звільнений). Всі їх злочини можуть перекваліфікувати у злочини в складі організованої групи.

Посадовець Держгеокадастру, який  погорів на хабарі за оформлення земельних ділянок

23 липня 2020 року в Харкові СБУ затримала на хабарі начальника одного з відділів ГУ Держгеокадастру у Харківській області – Повалєва Олексія Михайловича. Посадовець вимагав $12 тис. за оформлення дозвільних документів щодо передачі у власність земельних ділянок площею 10 га для ведення особистого селянського господарства. На одержанні $6 тис. його й затримали.

Залишити відповідь