Поліція викрила конвертаційний центр та вилучила 6 млн. 400 тис. гривень

В поліції повідомили, що злочинна група за час своєї діяльності нанесла державі 46 мільйонів гривень збитку.

Працівниками Управління захисту економіки в Дніпропетровській області. Національної поліції спільно із слідчими управління розслідування особливо важливих кримінальних проваджень ГСУ Національної поліції України Під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури викрито та припинено злочинну діяльність організованої групи з 14 осіб. Зловмисники організували схему заволодіння державними коштами та ухилення від сплати податків.

Встановлено, що ряд металургійних комбінатів перераховували безготівкові кошти на адресу компаній у якості сплати за металобрухт.
У подальшому фігуранти справи користувались послугами «конвертаційного» центру здійснювали обготівкування коштів через мережу підприємств з ознаками фіктивності. Фінансові операції по бухгалтерському та податковому обліках компаніями не оформлювалися, що дозволяло уникати від сплати податку на прибуток та військового збору.

У подальшому, із металобрухту, який нібито був поставлений на адресу металургійних комбінатів виготовлялась різноманітна сталева продукція, яка частково експортувалася, а податок на додану вартість відшкодовувався з державного бюджету.

Попередньо, збитки держави складають 46 мільйонів гривень.

У середу, 24 липня, було проведено ряд обшуків та затримання кур’єрів організованої злочинної групи у м. Києві та м. Дніпро, які перевозили готівкові кошти.

Завдяки діям правоохоронців було вилучено 6 мільйонів 400 тисяч гривень готівкою. Також в ході обшуків вилучено чекові книжки з відбитками печаток підприємств з ознаками фіктивності та підписами директорів та інша бухгалтерська документація.

Також на відповідальне зберігання передано 550 тонн металобрухту, задля уникнення його подальшого розкрадання.

Кримінальне провадження розслідується за ч. 5 та ч.3 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) ч.3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів.) ч.1 ст.358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) Кримінального кодексу України.

Залишити відповідь