Поліція Хмельниччини заплатила за системи відеоспостереження проекту «Безпечне місто» понад 130 тис. грн, які не було встановлено

Один із керівників ГУНП в Хмельницькій області витратив понад 130 тис. грн на оплату робіт по налаштуванню та встановленню систем відеоспостереження «Безпечне місто», які фактично не надавались, а комплектуючі не отримувались і не встановлювались. Кошти на проект «Безпечне місто» виділялись територіальними громадами. 

Про це Police Control Ukraine стало відомо з ухвали суду від 18 березня 2020 року.

У вересні Police Control Ukraine повідомляв, що в ГУНП Хмельницької області був проведений фінансовий аудит за 2016-2019 роки, який виявив  порушення фінансово-бюджетної дисципліни на загальну суму 31 681 551,99 грн та порушення,що  призвели до втрат на суму 3 562 111,99 грн. А вже 1-го жовтня ДБР відкрило кримінальне провадження за фактом вчинення посадовими особами ГУНП в Хмельницькій області розтрати майна, шляхом зловживання службовим становищем, вчинене організованою групою (ч. 5 ст. 191 КК України).

В ході досудового розслідування встановлено, що одним з керівників ГУНП в Хмельницькій області створено злочинну групу по розкраданню бюджетних коштів. Члени групи, шляхом незаконного поділу предмету закупівлі з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів, укладали договори про закупівлю та перераховували бюджетні кошти підконтрольним суб`єктам підприємницької діяльності з подальшим переведення їх у готівку та привласнення. Вказані факти знайшли своє підтвердження в ході проведеного працівниками вищезазначеного аудиту.

Проведеним вибірковим дослідженням питання придбання у ФОП, передачі, встановлення, монтажу, налаштування та обслуговування систем відеоспостереження «Безпечне місто» в ГУНП виявлено системні порушення в частині планування розміщення камер відеоспостереження, розрахунку необхідного обладнання та комплектуючих до нього, що призвело до несвоєчасності передачі, неналежного встановлення та обслуговування систем відеоспостереження, надлишку закуплених товарів та послуг, що включені у вартість товарів. 

Внаслідок оплати робіт по налаштуванню та встановленню систем відеоспостереження, які фактично не надавались, а комплектуючі не отримувались і не встановлювались, спричинено збитків на загальну суму 131 475,00 грн.

З 1 січня 2016 по 31 грудня 2019 між ГУНП в Хмельницькій області та ФОП укладено 24 договори на встановлення системи відеоспостереження у рамках регіонального проекту «Безпечне місто» на загальну суму 4 232 038,00 грн.:

  • 2016 рік 3 договори на суму 1 152 920,00 грн.;
  • 2017 рік 12 договорів на суму 1 281 038,00 грн.;
  • 2018 рік 11 договорів на суму 1 798 080,00 грн.

У 2019 році договорів укладено не було.

За результатами проведеного аудиту встановлено (Розділ 2.7.19. Аудиторського звіту), що внаслідок оплати робіт по налаштуванню та встановленню систем відео спостереження, які фактично не надавались, а комплектуючі не отримувались і не встановлювались, ГУНП проведено необгрунтованих витрат на загальну суму 131 475,00 грн.

Вказане також підтверджується наданим, для проведення консультації, Актом звірки взаєморозрахунків, встановленого обладнання в системах відео спостереження по області між ГУНП в Хмельницькій області та ФОП.

Крім того, за період з 1 січня 2016 по 31 грудня 2019 між ГУНП в Хмельницькій області та ФОП укладено 4 договори на надання послуг по обслуговуванню та поточному ремонту систем відео нагляду по Хмельницькій області за державні кошти на загальну суму 319332,00 грн.:

  • 2017 рік – 2 договори на суму 129 820,00 грн.;
  • 2018 рік – 2 договори на суму 189 512,00 грн.

Згідно наданих до проведення консультації документів послуги по вказаним договорам надані та оплачені в повному обсязі.

Однак, в ході проведення перевірки наданих документів встановлено, що у відповідності до договорів укладених між ФОП та ГУНП в Хмельницькій області, в особі заступника начальника ГУНП Герасимчука Р.В. –(Замовник), виконавець взяв на себе зобов`язання надати послуги зв`язку (експлуатації, технічного обслуговування, надання доступу до пристроїв, що передають звукові або відео данні з використанням інфраструктури проводового електрозв`язку), послуги з ремонту та обслуговування систем відео нагляду по Хмельницькій області, згідно акту виконаних робіт, а замовник прийняв на себе зобов`язання оплатити такі роботи. Згідно п. 1.2 вказаних договорів, загальна сума послуг, що надаватиметься відповідно до умов Договорів і на протязі їх дії складає 319 332,00 гривень.

Згідно п. 2.1 договорів, послуги, що надаватимуться за їх умовами повинні бути якісними і відповідати Держстандартам.

На виконання вказаних договорів, між сторонами підписано ряд актів виконаних робіт довільної форми на загальну суму 319 332,00 грн., які не містять таких реквізитів як фізичні обсяги робіт, витрати матеріалів, трудових ресурсів, витрат машин та механізмів, а також їх вартості у відповідності до будівельних норм. Крім того, до перевірки фактично не надано дефектних актів, які б засвідчували необхідність проведення ремонтних робіт (фізичні об`єми робіт та умови їх виконання).

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про будівельні норми» від 05.11.2009 №1704-УІ, зазначено, що застосування будівельних норм або їх окремих положень обов`язкове для всіх суб`єктів господарювання незалежно від форми власності, які провадять будівельну, містобудівну, архітектурну діяльність та забезпечують виготовлення продукції будівельного призначення. Виходячи з викладеного, вказане свідчить про порушення п. 5.3.2 та п. 6.4.2 ДСТУ Б Д.1.1-1:2013.

До перевірки надано лише специфікації виконаних робіт (надання послуг), які не підписано Замовником.

Враховуючи зазначене, ГУНП в Хмельницькій області без належних на то підстав проведено оплату вартості робіт (послуг) на загальну суму 319 332,00 гривень.

Суд надав дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, щодо придбання, постачання та обслуговування ФОП систем відеоспостереження у рамках регіонального проекту «Безпечне місто» для ГУНП в Хмельницькій області з можливістю вилучити їх.

Окрім цього, в цьому рапорті зазначено, що одним з керівників ГУНП в Хмельницькій області в квітні 2018 року створено схему по вимаганню неправомірної вигоді від керівників відділів та відділень поліції ГУНП в Хмельницькій області з використанням розрахункового рахунку благодійної організації Благодійний фонд сприяння органам поліції Хмельниччини .

Зокрема, протягом 2018-2019 років, з метою отримання неправомірної вигоди, давались незаконні вказівки керівникам підрозділів поліції області на схиляння фізичних та юридичних осіб, до перерахунку грошових коштів під виглядом благодійної допомоги на рахунок Фонду. 

До речі, це популярна схема зі збагачення у всіх областях країни. 
Різні підрозділи у різних правоохоронних органах повинні перераховувати кошти до відповідного благодійного фонду. А фонд потім наприклад купляє керівникам поліції дорогі автівки, тощо. 

Наразі ДБР досліджує рух коштів по розрахункових рахунках зазначеної благодійної організації Благодійний фонд сприяння органам поліції Хмельниччини , а саме дані про їх надходження та витрачання, встановити осіб, які мали право розпоряджатись та фактично розпоряджалися коштами на рахунках підприємства.

Ці всі порушення були допущені, коли начальником ГУНП був 38-річний полковник Василь Віконський. У вересні минулого року його призначили начальником ГУ Нацполіції Львівської області.

За даними Depo.Хмельницький, Василь Віконський з 2003 року пропрацював у спецпідрозділі «Беркут» на різних посадах – від старшого сержанта до капітана. З березня 2014 року став заступником командира роти «Беркуту».

3 1 грудня 2014 року Василь Віконський обіймав посаду заступника начальника УМВС з громадської безпеки, а з листопада 2015 року – заступника начальника ГУ НП в Івано-Франківській області.

Під час переатестації, в процесі реформи міліції у поліцію, атестаційна комісія визнала, що Василь Віконський «підлягає звільненню» із правоохоронних органів за невідповідність займаній посаді. Однак, через суд він довів, що має право працювати в оновленій поліції. Повідомляється також, що Віконський їздив у відрядження у зону АТО.

Залишити відповідь