Поліцейські зливали інформацію для продажу в Telegram

Солом’янський районний суд м. Києва виніс вирок підприємцю, який торгував інформацією з обмеженим доступом.

Про це повідомляє  «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 3 червня.

У травні 2019 чоловік розмістив у Telegram оголошення: «Пробив по базам МВД, НАЛОГОВАЯ (контрагенты) (физ и юр лица), НОВАЯ ПОЧТА. Пробив по базе АРМОР Определим местонахождение человека по номеру, его передвижения. Детализация номера Kyivstar, MTC Пробив сим по imei, новой сим карты по старому номеру»

Оскільки чоловік сам не мав доступу до необхідних баз даних, то залучив двох співробітників поліції, яким виплачував винагороду. У вироку вказуються посади спільників –  оперативний уповноважений Центрального ВП ГУНП у Донецькій області і  старший інспектор Управління патрульної поліції у м. Києві. Причому інспектор патрульної поліції начебто сам написав обвинуваченому і запропонував свої послуги, погодившись отримувати 300 грн за пошук інформації щодо однієї особи.

Донецький оперативник для збору інформації використав обліковий запис свого колеги – інспектора сектору інформаційної підтримки Кальміуського відділення поліції, вводячи його в оману, що це потрібно для роботи.

За послуги підприємець отримував різні суми: 1200, 1500, 1000, 9552 і 995 грн. Частину коштів він віддавав працівнику поліції, який шукав інформацію в базах.

17 липня 2019 після відправлення чергового замовлення підприємця затримали.

До суду надійшла угода про визнання винуватості. Потерпілих у справі нема.

Чоловіку призначили 2 роки позбавлення волі, але звільнили від відбуття покарання з іспитовим строком 1 рік.

У 2019 році суд виніс вироки тим самим двом поліцейським, які зливали дані. Обидва уклали угоди про визнання винуватості.

Інспектора патрульної поліції Києва оштрафували на 17 тисяч грн і заборонили на 2 роки роботу в правоохоронних органах. Оперуповноважений з Донецької області у грудні 2019 був засуджений до аналогічного покарання.

Залишити відповідь