Оперуповноваженого поліції посадили на 2 роки за шахрайство

Амур-Нижньодніпровський райсуд Дніпра засудив до 2 років позбавлення волі оперуповноваженого місцевого відділення поліції.

Про це повідомляє  «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 27 квітня.

У 2016 році поліція розслідувала справу про шахрайство. Потерпілий придбав в інтернеті телефон, перерахував гроші на картку, а отримав товар, який не відповідав замовленню. Поліцейські знайшли власника картки і далі оперуповноважений начебто висунув пропозицію передачі грошей за непритягнення до відповідальності. 

За версією самого поліцейського, грошей собі він не вимагав, а насправді йшлося про повернення грошей потерпілому. Але це не підтверджувалося доказами у справі та показаннями інших свідків.

Заявник у справі розповів, що нічого не продавав, але на його картку прийшло 20 тис. грн. Йому подзвонив знайомий і сказав, що продав комп’ютер, але не мав картки і скористався його, щоб потім зняти гроші. Цей знайомий начебто раніше судимий за шахрайство. Чоловік розповів про погрози і тиск поліцейських, які обіцяли все «повісити» на нього. Переночувавши у відділку, чоловік написав заяву в СБУ про вимагання 100 тис. грн.

Пізніше під контролем правоохоронних органів заявник перерахував 60 тис. грн. на картку «підставної» особи було перераховано. Із матеріалів НСРД вбачається, що поліцейський постійно спілкувався з ним щодо внесення коштів, діяв наполегливо, а про відшкодування потерпілому мова не йшла. Більше того, сам потерпілий розповів, що зазнав збитків тільки на 17 500 грн.

Оперуповноважений не мав повноважень закрити справу і начебто діяв у змові з іншими працівниками поліції, які залишились невстановленими.

У підсумку суд вирішив перекваліфікувати дії поліцейського із отримання неправомірної вигоди (ч.3 ст.368 ККУ) на шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст.190 ККУ).

Суд призначив покарання у вигляді 2 років позбавлення волі з забороною обіймати посади в правоохоронних органах строком на 2 роки. 

Власника картки, який заявив на поліцейського, у справі про шахрайство з продажем телефону до відповідальності не притягнули.

Залишити відповідь