Напад на телеоператора: суд у Харкові обрав запобіжний захід підозрюваному

Київський районний суд Харкова обрав запобіжний захід 26-річному мешканцю Харкова Сергію Козлюку, підозрюваному за трьома статтями Кримінального кодексу після побиття телеоператора харківської служби новин «Вісті». 

Суддя Світлана Муратова не задовольнила клопотання прокурора і ухвалила: цілодобовий домашній арешт до 10 серпня, з електронним засобом контролю. Про це повідомляє Mediaport.

Прокурор клопотав взяти Козлюка під варту без права внесення застави. 

Захист просив відмовити прокурору у повному обсязі. 

Сам підозрюваний визнав, що стріляв, але заявив, що стріляв зі стартового пістолету, який не наносить шкоди. Робив це, щоб привернути увагу правоохоронців, які, за його словами, бездіяли.  

Прокурор Руслан Чуб, оголошуючи клопотання, описав обставини нападу на Макарюка: 

«07.06.19 орієнтовно у 19 годині 40 хв, побачивши журналіста Макарюка В. М., Сергій К., з метою перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, діючи умисно, за попередньою змовою та в групі з невстановленими а ході досудового розслідування особами, маючи умисел на здійснення впливу на вказаного журналіста, з метою перешкоджання виконання ним професійних обов’язків, почав висловлюватися на адресу журналіста Макарюка В. М. нецензурною лайкою, погрожуючи йому разом із іншими співучасниками насильством та закликаючи застосування відносно нього фізичного насильства, у зв’язку з чим журналіст Макарюк В.М. був вимушений припинити відеозйомку свого сюжету та залишити місце події. Незважаючи на це, Сергій К., діючи умисно, за попередньою змовою у групі з невстановленими в ході досудового розслідування особами, продовжуючи свої злочинні дії з перешкоджання законній професійній діяльності журналіста почав переслідувати Макарюка В. М., після чого, підбігши до пішохідного переходу, по якому втікав останній від групи осіб, які його переслідували, умисно, з заздалегідь пристосованого засобу для нанесення тілесних ушкоджень, а саме предмету, схожого на пістолет, здійснив постріл у журналіста Макарюка В.М., чим умисно здійснив вплив з перешкоджанням здійсненню журналістом своєї законної професійної діяльності». 

Всього Козлюку інкримінуються три статті — ч. 3 ст. 171 ККУ (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ч. 1 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста), ч. 4. Ст. 296 (хуліганство). Відповідаючи на питання судді, прокурор сказав, що у підозрі не йдеться про завдання тілесних ушкоджень Макарюку, «враховуючи те, що не проведена судово-медична експертиза». Крім того, офіційно Макарюк ще не визнаний потерпілим.

Під час засідання захист заявив, що правоохоронні органи намагаються зробити із Козлюка винного, щоб відзвітувати перед журналістською спільнотою і громадськістю. 

«Слідчі вихвалялися, що треба відрапортувати до Генеральної прокуратури, МВС і швиденько знайти винну особу, яку знайшли. На погляд підозрюваного і погляд захисту, знайшли, щоб догодити громадськості, щоб відчитатися перед громадськістю, що ми знайшли, дійсно був постріл і дійсно ця особа робила постріл. Не розбираючись і приховуючи від громадськості те, що нема ніякого кульового поранення… Можливо, і побили журналіста, це незаконні дії, якщо так трапилося, але немає жодного доказу, що саме підозрюваний наносив удари. Чим наносив? Пістолетом? Так нема ж кульового поранення. До чого тоді така кваліфікація? До чого ви посилаєтеся у підозрі, що був пристрій і був умисел для того, щоб здійснити постріли…»,  — під час засідання заявив захисник Євген Самойлов. 


Залишити відповідь