НАН відмовила Авакову і не віддала корпус свого інституту

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков «попросив» Національну академію наук передати поліції 16-поверхову будівлю лабораторного комплексу Інституту фізіології ім. Богомольця в центрі Києва.

З таким проханням Аваков звернувся до президента Національної академії наук Анатолія Загороднього.

Про це інформує «Hromadske» з посиланням на джерело в НАН, і Вчена рада Інституту, і президент академії відмовили Авакову.

«На тлі цього Верховна Рада починає кампанію по перевірках та звинуваченнях НАН… Наразі Інститут фізіології, який є всесвітньо відомою установою, потребує підтримки громадськості», — сказав співрозмовник hromadske.

Завідувачка відділу сенсорної сигналізації Інституту фізіології Нана Войтенко розповіла нам у коментарі, що 3 березня бюро президії НАН України на своєму засіданні також вирішило відмовити МВС. Воно постановило, що Академія наук «категорично не може позитивно відповісти на прохання Авакова».

Войтенко наголосила, що це рішення не може бути оскаржене, оскільки президія є вищим органом управління Академії наук.

«Підготовлена і відправлена йому (Авакову — ред.) відповідь про те, що в Інституті робочий корпус. Там розташовано дуже багато обладнання, яке використовують відділи не тільки ті, які розташовані у цьому корпусі, а і весь Інститут. Щобільше, там є Центр колективного користування, який використовує вся Академія наук», — розповіла Войтенко. 

Щодо згаданих нашим джерелом перевірок — йдеться про зареєстрований 2 березня проєкт постанови парламенту про створення тимчасової слідчої комісії Ради «з питань розслідування фактів корупції, бездіяльності, доведення Національної академії наук України та її майнового комплексу до занепаду, а також втрати державних коштів, майна та земель, що належать НАН». Його тексту поки немає.

Автор проєкту — депутат від «Слуги Народу» Арсеній Пушкаренко. Тобто, схоже, так збіглося, що коли Авакову відмовились віддати будівлю в центрі Києва, один з нардепів вирішив перевірити на корупцію того, хто відмовив.

«Якщо вони будуть далі наполягати, щоб ми передали корпус, то ми будемо підіймати міжнародний резонанс. Тому що ми виконуємо міжнародні гранти і ми не можемо підводити наших партнерів з Єврокомісії, ми виконуємо також гранти Національного інституту здоров’я США. Ми не можемо зупинити нашу роботу», — наголошує завідувачка відділу сенсорної сигналізації інституту Нана Войтенко.  

Журналісти також звернулися із запитом до Міністерства внутрішніх справ.

Залишити відповідь