Начальник поліції Ірпеня полковник Петренко віджимав паї і кришував злочинні наркоугрупування

Український “Чикаго” – саме так називав свого часу Ірпінь генеральний прокурор Юрій Луценко через розгул тут злочинних схем та низького рівня розкриття злочинів.

Незважаючи на всі зусилля влади по створенню іміджу комфортного і затишного міста, саме тут частіше за інших палять автомобілі активістів, нападають на людей серед білого дня, організовують злочинні схеми по крадіжці землі і зелені у громади. Новий глава місцевої поліції був призначений змінити ситуацію. Але факти з його біографії говорять про те, що для нього це непосильне завдання.

44-річний полковник поліції Олег Григорович Петренко був призначений на посаду голови міського відділу Національної поліції в Ірпінь в березні 2019 року. На цій посаді він змінив одіозного в. о. Дмитра Литвина – той пішов заступником до глави поліції області Дмитру Ценова, якого вважають головним покровителем корупційних схем забудовників в місті з боку силових органів. Саме через міцні зв’язки Ценова з екс-мером Ірпеня Володимиром Карплюк (в тому числі і завдяки співпраці на комерційній основі), в місті не розслідуються злочини, пов’язані з незаконною забудовою, нападами на активістів, які проти неї протестують і жодних порушень власників будівельних фірм, чиновників і депутатів міськради, аж до п’яної їзди за кермом.

Відразу після призначення Петренко амбітно заявляв, що прийшов в місто підвищувати розкриваність злочинів. Цього ж від нього формально очікувало і обласне начальство. Що ж, прийшов час, перефразовуючи відому рекламу, поговорити “про Петренка начистоту”.

З відкритих джерел, а також від близько знайомих з діяльністю цього поліцейського співробітників в правоохоронних органах ми зібрали цілий букет фактів про Петренко, після яких ні у кого вже не залишиться сумнівів ні в його “компетентності”, ні в “чесності”, ні в ” готовності “звільняти Ірпінь від злочинності.

Попередні місця роботи

Сам Петренко народився в Баришівському районі Київської області, значна частина його кар’єри пройшла там же. Зокрема, з 2011 по 2014 роки – під час правління Віктора Януковича – він очолював Баришівський райвідділ міліції.

Як начальник райвідділу він повинен був або потрапити під дію закону про люстрацію або не пройти переатестацію в нову поліцію. З Баришівки його вигнали після євромайдан, коли невдоволення роботою старого апаратника висловив новообраний глава району. За допомогою зв’язків в “старій” обласної міліції Петренко спробував ретируватися в Згурівку – вже в квітня 2014 його хотіли призначити сюди в. о. начальника райвідділу. Незважаючи на протести активістів, які збунтувалися проти “варяга”, та ще й з “регіональним” шлейфом, йому вдалося протриматися з Згурівці без особливих успіхів до середини 2015 року. Після цього Петренко “тихим сапом” перемістився в Переяслав-Хмельницький, де був спочатку заступником начальника району, а потім керівником міської поліції. Утримуватися тут йому вдавалося лише завдяки міцним (можливо корупційним) зв’язків з Віталієм Яремою – екс-віце-прем’єром і колишнім Генпрокурором.

14 га землі на родину

Але повернемося в часи Януковича. Будучи “авторитетним” керівником, Петренко вступив в змову з тодішнім главою Баришівської РДА Володимиром Тимченко і в обмін на “кришування” злочинних схем останнього, отримав в грудні 2012 року у власність 14 га пасовищ. 7 ділянок по 2 га кожен Петренко оформл на своїх родичів – мати, тестя, тещу, старшого сина, брата і сестру дружини, свого рідного брата.

“Кришування” агробізнесу на Переяславщині

За даними департаменту внутрішньої безпеки ГУ НП, Петренко в на своєму попередньому перед Ірпенем місці роботи не втрачав часу дарма навіть після Революції гідності.

Через своїх підлеглих – колишнього заступника начальника Василя Невертія і екс-заступника начальника слідчого відділу Андрія Чічіркіна, а також його дружину – прокурора Світлану Чічіркіну – новий главполіцейскій Ірпеня вимагав у підприємців Баришівського, Згурівського та Яготинського районів гроші за “дах”.  Регулярну винагороду він нібито отримував щомісяця.  Зокрема, в схемі фігурувало агропідприємство “Супій”, яке було замішано в кримінальному провадженні 42017111100000286 про самозахоплення землі для ведення сільського господарства.  Очевидно, “дах” полягала в блокуванні просування розслідування кримінальних справ.  Хоча цілком ймовірно, що й сама справа була порушена, щоб “стимулювати” агрокомпанію до “дружнім” відносинам на умовах абонплати.

 “Кришування” рекету і злочинних угруповань

 Перебуваючи на посадах в Переяславському райуправлінні, Петренко примудрявся при цьому “вести справи” в Згурівському та Яготинському районах.  В одному з листів на адресу управління внутрішньої безпеки НП за серпень 2016 року начальник Яготинського відділу Бориспільської місцевої прокуратури Микола Шиленко вказував, що Петренко причетний до сприяння діяльності місцевої організованого злочинного угруповання, (зокрема, фігурувала в кримінальному провадженні 12016110320000446).  Члени злочинного угруповання повинні були віддавати Петренко частина “виручки”, за що довгий час отримували недоторканність з боку поліції, яка їх просто “не помічала”.  Тож не дивно, що затримати злодіїв в березні 2017 року не пощастило тільки коли до викорінення рекету в районі підключилося місцеве управління СБУ.

 Не гребує Петренко і “кришуванням” наркотрафіку.  Ось тільки іноді це має плачевні наслідки.  Недавній розстріл заступника начальника Баришівського райвідділу під Києвом (він був, за чутками, одним з підручних Петренко в цьому питанні) – якраз результат недосягнення спільної мови з такими угрупованнями з боку правоохоронців.  І незрозуміло ще, що в цьому випадку переважить – загальний “джентльменський пакт” про ненапад з наркокур’єрами або необхідність захистити честь мундира і розкрити вбивство товариша по службі.

  “Сильний” землі під господарство брата

 Якщо для багатьох поліцейських 2014 рік і революція стали точкою каяття і переосмислення своєї попередньої життя, то Олег Петренко свою злочинну діяльність тільки розвинув і поглибив.  Зокрема, департаментом внутрішньої безпеки були встановлені факти організації тиску на власників земельних паїв (по-простому – залякування і погрози кримінальними справами) з метою передачі в оренду землі фермерському господарству “Л.Ю.К.С”, яке засновано його братом Юрієм і  його сином Миколою.  Крім того, там же працевлаштована дружина Юрія Людмила і другий син Олександр.

 Всього за роки “роботи” в регіоні Петренко-батько “повіджиматися” для сім’ї у місцевих фермерів Баришівського району 40 земельних ділянок загальною площею 124 га.  З них відразу 10 було передано в оренду за один день – 15 січень 2018 року, тобто всього за 3 місяці до призначення в Ірпінь.

 Один з близьких друзів Олега Петренко – Сергій Ладовчина, керівник Бучанської та Ірпінської організацій “АвтоЕвроСіла” – по-простому – “евробляхеров”.  Заповзятливий поліцейський досить давно поклав око на “активістів за доступну розмитнення” як на рушійну силу для будь-якого роду протестів, і про всяк випадок тримає їх на “короткому повідку”.  Ладовчина зливає Петренко інформацію як про локальні ініціативи організації, так і про її активних членів, про систему координації між регіональними підрозділами “АЕС” і т. Д. При цьому, як можна здогадатися, члени “АЕС” фактично застраховані від серйозних штрафів або глибинного розслідування  ДТП з їх участю на території дії “індульгенції Петренко”.  Поетом в доступному для огляду майбутньому жителям Ірпеня можна чекати загострення і без того непростої дорожньої обстановки в місті.

 Майно: “церковна миша” з “лівими” доходами

 За даними з держреєстру прав на нерухоме майно, у Олега Петренка у власності “всього лише” житловий будинок загальною площею 76 кв. м, розташований в його рідному селі Лехнівка, і земельну ділянку 2170 кв.  м. Крім того, у його дружини Ольги у власності є квартира в Борисполі, де він жив останній рік.  Квартиру площею 71 кв.  м Ольга Дмитрівна купила в 2018 році за 300 тис. грн., тобто по 4,3 тис. грн.  за “квадрат”, що є як мінімум втричі заниженою ціною від реальної вартості житла в цьому місті-супутнику столиці, яка становить близько 10-12 тис. грн.  Тобто квартира явно купувалася через схеми або ж через тиск чоловіка на місцеву владу / забудовника, або зовсім могла бути хабаром за якусь послугу начальника райвідділу.

 Крім квартири, Ольга Петренко має у власності майже 35 соток землі в селі Лехнівка.  Сім’я користується автомобілем Honda CR-V 2005 року випуску, який купили в 2015-му.

 Формально сімейство живе досить скромно.  Доходи Олега Петренка за 2018 склали близько 200 тис. Грн (16,7 тис. Грн. В місяць), а доходи дружини Ольги – 165 тис. Грн.  (13,8 тис. Грн. В місяць) – вона чиновниця в Баришівському управлінні молоді, освіти і спорту.  “В загашнику” у сім’ї сукупно 310 тис. Грн.  готівкою.  Але звідки вони взялися – незрозуміло.  Адже за деклараціями з 2015 року, які є в реєстрі НАЗК, ці гроші не простежуються.  Так що новий глава поліції Ірпеня заробив як мінімум на один-два адмінпротоколи, а можливо – і на кримінальну справу за подачу неправдивих відомостей в декларації.

 Після цієї справжньої, а не вигаданої прес-службою обласної поліції біографії питання про те, чи буде Олег Петренко підвищувати розкриваність злочинів і знижувати рівень злочинності в Ірпені, здається, знімаються самі собою.  Якщо говорити прямо, то людина з настільки явно вираженим “хапально-кришевательним” рефлексом навряд чи встоїть перед спокусами, які таїть в собі місто перемогли забудовників.  А саме такий “ручний петрушка” і потрібен хитрому Дмитру Ценову, щоб корупційні потоки з Ірпеня ставали все більш повноводними.

Джерело

Залишити відповідь