НАБУ підтвердило, що закрило справу щодо Авакова через рішення Конституційного суду

У Національному антикорупційному бюро підтвердили, що закрили справу щодо недостовірного декларування міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим унаслідок рішення КСУ про неконституційність відповідної статті Кримінального кодексу.

Про це йдеться у відповіді пресслужби НАБУ на запит Суспільного. 

Як зазначили в Бюро, провадження проти Авакова порушували за статтею 366-1 Кримінального кодексу України.

“У межах вказаного кримінального провадження встановлювались обставини щодо можливого декларування міністром внутрішніх справ України недостовірної інформації у деклараціях особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого врядування за 2015-2019 роки”, – повідомили в НАБУ.

При цьому слідство вирішило закрити провадження через рішення Конституційного суду, який визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

“Підставою для закриття вказаного провадження стало рішення Конституційного суду України від 27 жовтня 2020 року у справі 1-24/2020 (393/20), яким ст. 366-1 КК України визнано такою, що не відповідає Конституції України”

Як зазначили в Бюро, рішення закрити провадження ухвалили 26 листопада 2020 року на підставі п. 4 ч. 1 статті 284 КК України. 

2 грудня громадська організація “Центр протидії корупції” повідомила, що НАБУ закрило справу проти міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, раніше відкриту через імовірно неправдиву інформацію, подану міністром в електронній декларації.

Як зазначили у ЦПК, йдеться про недекларування Аваковим у 2017 та 2018 роках вілли, розташованій в Італії у Сан-Феліче-Чірчео, приблизна вартість якої сягає 3,3 мільйона євро. Активісти також зазначили, що протягом 2015-2018 міністр задекларував грошові активи, які належать йому та його дружині, однак не вказав доходи від процентів, які нараховуються банками. Також НАБУ знайшло розбіжності у вказаних в декларації у 2017 році доходах дружини Авакова.

Що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд визнав статтю “Декларування недостовірної інформації” 366-1 Кримінального кодексу такою, що не відповідає Основному закону. На виконання цього рішення НАЗК закрило реєстр електронних декларацій. Рішення КСУ обурило міжнародних партнерів України та громадськість.
  • Верховна рада підтримала законопроєкт №4460-д щодо відновлення відповідальності за недостовірне декларування та неподання декларації.
  • Ним передбачається, що якщо відомості у декларації відрізняються від реальних статків від 875 тисяч гривень до 8 мільйонів, правопорушник має виплатити до 51 тисяч гривень штрафу. У разі якщо різниця перевищує 8 мільйонів гривень – штраф від 3 до 5 тисяч неоподаткованих мінімумів або громадські роботи, або обмеження волі (обмеження права на вільне пересування – ред.) до двох років з позбавленням права обіймати посади.
  • НАЗК розкритикувало законопроєкт, через те, що він не передбачає позбавлення волі ні за умисне декларування недостовірної інформації, ні за умисне неподання декларації, а лише обмеження свободи. Тож голова НАЗК Олександр Новіков закликав Володимира Зеленського ветувати цей законопроєкт.
Залишити відповідь