На Житомирщині діючого та колишнього поліціянтів підозрюють у катуванні юнаків

На Житомирщині невідомі викрали автомобіль співробітника поліції. «Винними» в угоні стали хлопці, які випадково опинилися неподалік автівки, яку справжній викрадач покинув на польовій дорозі.

Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

Повідомляється, що поліцейський Ірпінського міського відділу Управління поліції охорони у Київській області, повернувшись після добового несення служби додому – у місто Малин Коростенського району Житомирської області – виявив відсутність свого автомобіля “Мазда”. Про це він відразу повідомив у поліцію та написав пост у соціальній мережі з проханням надати допомогу у пошуках машини. Невдовзі він отримав повідомлення дописувача, що зазначений транспортний засіб бачили на одній із польових доріг у Малинському районі.

Поліцейський разом зі своїм тестем виїхали на зазначене місце. Там вони виявили викрадену автівку та помітили неподалік двох юнаків, накинулися на хлопців, нанесли їм тілесні ушкодження і вимагали зізнатися у злочині. Крім того, співробітник поліції охорони зателефонував до Малинського відділення поліції, повідомив, що викрадачів авто затримали і попросив підмогу.

«На місце події прибув наряд сектору реагування патрульної поліції. Не розібравшись у ситуації, один зі співробітників СРПП дістав пістолет, приставив до голови одного з юнаків, вимагаючи зізнання у вчиненні злочину. Згодом затриманих доставили до відділу поліції, де незаконно утримували майже до другої години ночі, а потім відвезли додому»,– йдеться у повідомленні.

Вранці хлопці разом з батьками звернулися із заявою про побиття та до медичної установи. Поліція розпочала службову перевірку за фактом причетності правоохоронців до неправомірних дій.

Керівника Малинського відділення усунули з посади, а працівників групи реагування відсторонили від виконання службових обов’язків до завершення перевірки.

Зазначається, що покази двох сторін суттєво різнилися. Співробітники поліції стверджували, що тілесні ушкодження юнаки отримали внаслідок падінь, коли втікали від поліції. Заперечували і довготривале утримання хлопців у відділку. Однак на камерах спостереження, встановлених у адміністративній будівлі підрозділу поліції, чітко зафіксовано час прибуття учасників інциденту та час, коли хлопців виводили.

В поліції встановили, що хлопці поверталися з одного села в інше і жодного відношення до угону автомобіля не мали. Разом із тим, справжнього викрадача авто поліцейського «за гарячим слідом» встановили та затримали оперативники карного розшуку Малинського відділу поліції. Ним виявився 18-річний хлопець, у якого вже є судимість за групове пограбування, а наразі він підсудний за жорстоке поводження з тваринами та викрадення автомобіля. Затриманий розповів, що “Мазду” викрав за допомогою викрутки, а коли в ній закінчилося пальне – покинув у полі, поцупивши з машини магнітолу, яку виявили під час обшуку за місцем мешкання фігуранта.

Як повідомляє «Громадське», першим про побиття повідомив Денис Сєнік, керівник служби першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової. Він зазначив, що йдеться про його 18-річного племінника Арсена. 

«Через 5 хвилин з’явився автомобіль із логотипом поліції, з якого вийшли двоє поліцейських у формі. Молодий правоохоронець підійшов до Арсена, коли той був на землі, витягнув пістолет, звів курок, притулив зброю до чола й натиснув на гачок. Пістолет не був заряджений. Після цього поліцейський ударив Арсена пістолетом. На обурення хлопця інший поліцейський відповів ударом ноги в голову», — розповів Сєнік.

Сєнік розповів, що під час прогулянки до хлопця та його друга почали чіплятися приблизно десять невідомих людей — вони почали бити їх ногами та вимагати гроші. Крім того, зловмисники вимагали розповісти, де автомобіль «Мазда» (Сєнік зазначив, що того дня справді зникла автівка «Мазда»). Коли хлопці почали говорити про поліцію, один із нападників сказав, що він сам працівник поліції під прикриттям.

Він зазначив, що після цього до місця події приїхав ще один автомобіль поліції. Звідти вийшли двоє правоохоронців, які без пояснень забрали хлопців у місцевий відділок. Там від них вимагали зізнатися в крадіжці автомобіля, а прохання подзвонити батькам відхиляли протягом 4 годин. Хлопців відпустили лише о 02:30 ночі. О 3 годині їх повернули додому без будь-яких пояснень і вибачень, стверджує Сєнік.

Наступного дня Арсен із батьками поїхав до поліції, щоб написати заяву та зняти побої. Однак і там, і в прокуратурі їм відмовили. Хлопцю довелося зробити це в місцевій лікарні, де його зустріли поліцейські. Вони повели Арсена на зустріч із прокуроркою, де вона постійно намагалася мінімізувати та пом’якшити дії поліції, а згодом видала йому незареєстровану копію протоколу, яка не мала печатки.

В поліції розповіли, що поліцейського Ірпінського міського відділу Управління поліції охорони у Київській області буде звільнено після завершення службового розслідування.

Наразі колишнім співробітникам поліції та 51-річному мешканцю Житомирщини оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 127 (Катування) Кримінального кодексу України.

До суду подано клопотання про обрання фігурантам запобіжного заходу. За вчинені дії їм загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Залишити відповідь