На Прикарпатті СБУ викрила рекордну тепличну плантацію марихуани

На Івано-Франківщині Служба безпеки України блокувала діяльність організованої групи, яка налагодили масштабне вирощування марихуани та її хімічної обробки.

Про це повідомили у прес-центрі СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що у Косівському районі області місцевий житель зі спільниками взяв в оренду в одному з сіл теплично-овочевий комбінат. У теплицях площею чотири гектари зловмисники висадили елітні сорти канабісу з підвищеним вмістом тетрагідроканабінолу. Господарські та адміністративні будівлі пристосували під переробку наркотичної сировини.

Під час спецоперації правоохоронці затримали одного з організаторів та двох співорганізаторів, а також двадцять найманих працівників, які забезпечували роботу нарколабораторії.

У теплицях на спеціальному ґрунті виявлено майже 100 тисяч нарковмісних рослин і подрібнену рослинну масу коноплі загальною вагою понад тонну. Вартість виготовленого з цієї сировини наркотику на чорному ринку становила б понад п’ятдесят 50 мільйонів євро.

Плантація була обладнана високотехнологічними системами підігріву, освітлення, поливу, підживлення ґрунту і повітря, датчиками температури та вологості, централізованою мережею відеоспостереження і охоронялася службовими собаками.

Наймані працівники і охорона працювали у дві зміни за грошову винагороду й проживали в господарських будівлях з кухнею та їдальнею. Персонал під час роботи запирали на території, щоб уникнути крадіжок і самовільного виходу.
Кілограм готового зілля організатори збували за три з половиною тисячі євро.

Перевіряється версія, що наркотик оптовими партіями переправляли закордон.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії.

Як повідомляє « Репортер» , теплиці, в яких вирощували марихуану, належать ППФ «Явсон», але були передані в оренду. Площа насаджень марихуани приблизно 4 га, причому 3 га вже засаджені, а 1 га підготовлений до посіву.

Засновником та керівником ППФ «Явсон» є відомий підприємець Яворський Олександр Павлович. Він є власником аеродрому у Косові, був президентом Федерації літакового спорту України, кілька разів балотувався у народні депутати та був помічником нардепів Ігоря Насалика (у 4 скликанні) та Петра Ющенка (у 6 скликанні). ППФ «Явсон» є також співвласником готельно-ресторанного комплексу «Медея» у селі Яблунів, поряд з яким розташовано теплиці.

Залишити відповідь