Слідчі Нацполіції Полтавської області підозрюються в незаконному затриманні громадян

Слідчі теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, 25 червня 2019 року повідомили про підозру слідчим Головного управління Нацполіції в Полтавській області за незаконне затримання громадян.

За даними слідчих ДБР, правоохоронці затримали мешканців Полтавської області без законних підстав і ухвали суду 7 листопада 2018 року, посилаючись на ст. 208 Кримінально процесуального кодексу України.

Втім, відповідно до ст. 208 КПК, особа, підозрювана у скоєнні злочину, може бути затримана без ухвали слідчого судді лише у визначених законом випадках. У всіх інших випадках затримання особи без ухвали суду є незаконним.

Слідчі ДБР встановили, що двох осіб незаконно затримали за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2. ст. 28 (злочин вчинений за попередньою змовою групою осіб, які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовилися про спільне його вчинення) та ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

При цьому в протоколі затримання підставою значиться п. 2. ч. 1. ст. 208 Кримінально процесуального кодексу України (якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець, в тому числі потерпілий, або сукупність очевидних ознак на тілі, одязі чи місці події вказують на те, що саме ця особа щойно вчинила злочин), що не відповідало дійсності.

Таким чином, слідчі ГУ Нацполіції в Полтавській області підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення — завідомо незаконне затримання  (ч. 1 ст. 371 Кримінального кодексу України) та внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей (ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України).

Крім того, незаконними умисними діями правоохоронців заподіяно істотної шкоди охоронюваним Конституцією України, міжнародно-правовими актами, Законами України правам та інтересам потерпілих, а саме правам на повагу до гідності, свободу, особисту недоторканість і вільне пересування.

У разі доведення вини, їм загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років.

Залишити відповідь