На Харківщині суд виніс вирок нападникам на журналістів «112», які знімали розслідування про незаконну вирубку лісу

Золочівський районний суд Харківської області покарав сімох осіб за перешкоджання законній журналістській діяльності.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 4 березня. 

У серпні 2019 року приблизно о 12 годині журналіст і двоє операторів прибула в смт.Злочів, де знаходиться лісопереробне підприємство ТОВ «Стеклосервіс», з метою проведення журналістського розслідування. 

Журналісти знімали матеріал про вирубку дубів на Харківщині. Частина лісів тут належать «Жовтневому лісгоспу». Але конфлікт виник із представниками приватної фірми.

Керуючись положеннями ч.1ст.307 ЦК України, відповідно до яких згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру, журналісти збирали такий відеоматеріал. Вели зйомку на дві відеокамери та безпілотний літальний апарат.

До журналістів підійшла жінка-орендар території «Стеклосервісу» і ще шестеро молодиків. 

Жінка почала закривати руками об’єктив відеокамери, штовхаючи журналіста. Далі група рушила до іншого оператора і стала перешкоджати йому. Потім заблокували автомобіль: випустили повітря з коліс шляхом відкриття золотників на шинах та почали розкачувати його. Побачивши, що журналіст фіксує їх дії чоловік побігли за ним і повалили на землю, вибивши з рук мобільний телефон.

Журналісту, коли він лежав на животі, завдали невстановлену кількість ударів руками по голові та тулубу, заподіявши легкі тілесні ушкодження.

Тільки після того,як оператори телеканалу видалили з відеокамер відзнятий відеоматеріал їх залишили у спокої.

Але як Police Control Ukraine відомо, відео ніхто не видалив і воно частково було оприлюднено регіональною прокуратурою.

На місце події виїхали працівники Золочівського та Дергачівського відділів поліції і прибули сили спецпризначенців. Ввечері того дня повідомлялося, що затримані 30 ймовірних учасників конфлікту.

Але на лаві підсудних опинилось семеро. Вони провину визнали і розкаялися. 

Двом чоловікам суд призначив по 2 роки умовно, звільнивши з іспитовим терміном 1 рік. Всі інші заплатять по 5100 гривень штрафу.

Залишити відповідь