На Харківщині намагались створити ОТГ «референдумом» : СБУ проводить обшуки

На Харківщині СБУ запобігла створенню «Орільської народної республіки» в Лозівському районі області. Напередодні місцевих виборів в Україні місцеві депутати вирішили створити нову адміністративно-територіальну одиницю – Орільську об’єднану територіальну громаду. Така процедура «самовизначення» народу не передбачена чинним законодавством.

Про це Police Control Ukraine стало відомо з джерело у правоохооронних органах. Також про це повідомляє пресцентр СБУ.

«Оперативники спецслужби встановили, що селищний голова одного з населених пунктів Лозівського району Харківської області 21.09.2020 р. підписав незаконне рішення сесії ради про призначення місцевого референдуму для створення об’єднаної територіальної громади. Депутати разом із селищним головою вирішили, що нова тергромада, центром якої має стати саме їх населений пункт, має об’єднати ще сім сусідніх сіл. Через проведення «референдуму» депутати планували надати своєму рішенню статус легітимного»,–йдеться у повідомленні.

Як стало відомо, мова йде про Орільського селищного голову Iвана Олександрович Крикуна.

Місцеві депутати ініціювали незаконний референдум в селах Петропілля, Українське, Хижняківка, Яблучне, Запаровка, Захарівське, Шугаївка за об’єднання в окрему громаду, замість входження до Лозівської ОТГ.

Подібне самовизначення спрямоване на подальший розкол держави.

Довідково:

  • Згідно п. 5 ст. 7 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» порядок призначення та проведення місцевого референдуму, а також перелік питань, що вирішуються виключно референдумом, визначаються законом про референдуми;
  • На даний час Закону України «Про референдуми» НЕ ІСНУЄ;
  • Закон України «Про всеукраїнські та місцеві референдуми» визнано неконституційним згідно рішення Конституційного суду № 4-р/2018 від 26.04.2018;
  • Крім того, вищевказані дії порушують Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06. 2020 р. № 725-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Харківської області».

Слід зазначити, що з 2014 року в Харківській області подібні тематики постійно намагаються пролобіювати проросійські сили. Саме з таких референдумів починав Донбас. У березні 2014 року намагались створити «ХНР». У 2014-2016 роках був проект комуністів «Слобожанщина». У квітні цього року намагались створити «Слобожанську Січ», яка нібито повинна була стати виразником «волі народу». Очолив «Січ» одіозний кандидат в депутати від «ОПЗЖ» Павло Оніщенко, відомий як «Потон».


Про системний рекет, вимагання грошей з аптек, «наливайок», «кришування» вирубки лісу одіозної ГО «Потон» та інших псевдоактивістів Police Control Ukraine повідомляв раніше.

Нагадаємо, 3 червня 2020 року очільник одіозної ГО «Потон» сам себе задокументував: за пару годин до нападу на співробітників СБУ та  резонансного затримання, очільник ГО «Потон» Павло Оніщенко заявив, що вони у «Слобожанській січі» будуть відкривати вогонь на ураження.

Ред.: Самі себе задокументували: за пару годин до затримання, очільник ОЗУ «Потон» заявив, що вони будуть відкривати вогонь на ураження.

Posted by Police Control Ukraine on Wednesday, June 3, 2020

Також 16 жовтня цього року депутати «ОПЗЖ» намагались внести зміни до Конституції України щодо зміни порядку проведення місцевих референдумів (подання до Конституційного суду щодо скасування встановленої законом процедури місцевих референдумів. від 16.10.2020 р.). Серед підписантів й нардеп Юлія Світлична, яка обиралась по зазначеному округу в цьому році.

СБУ відкрила кримінальну справу через незаконний референдум. Так, згідно з ч. 1 ст. 110 ККУ умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, — караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

Залишити відповідь