На Харківщині начальник відділу поліції, який засинав п’яним за кермом та вчинив дебош, поновився на посаді

У Харкові суд поновив на посаді начальника Липецького ВП Харківського відділу поліції ГУНП в Харківській області майора поліції Тураєва Дмитра Ігоровича, який у жовтні 2019 року перебував у стані алкогольного сп’яніння за кермом авто та навіть заснув в автівці, а у грудні 2019 року вчинив спротив патрульним поліцейським

Про це Police Control Ukraine стало відомо з рішення Харківського окружного адміністративного суду.

Суд розглянув позов Дмитра Тураєва до ГУНП в Харківській області про визнання протиправними та скасування наказів, поновлення на посаді та стягнення грошового забезпечення за час вимушеного прогулу.

Згідно з матеріалів службового розслідування, 30 грудня близько 00:45 на території гаражного кооперативу в Московському районі Харкова між громадянином та двома охоронцями відповідного кооперативу виник конфлікт. Під час конфлікту між чоловіком та охоронцем розпочалася бійка. До вказаного конфлікту втрутився Тураєв, котрий перебував на території кооперативу. В свою чергу товариш громадянина – Тураєв вдарив охоронця у потилицю. Інший охоронець викликав копів.

На місце події прибув наряд патрульної поліції, який намагався владнати ситуацію. Однак, як зазначено у висновку службового розслідування, у ході врегулювання конфлікту та збору первинних матеріалів Дмитро Тураєв та його товариш почали поводити себе агресивно у відношенні патрульних, Тураєв нецензурно лаявся та погрожував патрульним фізичною розправою. Зокрема, схопив за однострій одного з патрульних та намагався зірвати нагрудну камеру. У вказаній ситуації патрульні були змушені застосувати у відношення майора поліції заходи фізичного впливу та надягли на нього кайданки. Поліція відкрила справу за ч. 2 ст. 296 КК України та за ч. 1 ст. 345 КК України за фактом можливих неправомірних, у тому числі начальника Липецького відділення поліції Харківського ВП ГУНП в Харківській області майора поліції Тураєва Д.І. Зазначені матеріали були направлені до Державного бюро розслідувань.

Під час службового розслідування патрульні надали пояснення, що дійсно відбувся конфлікт між майором поліції Тураєвим та працівниками патрульної поліції, Тураєв погрожував останнім та виражався на їх адресу нецензурною лайкою, плював у обличчя поліцейським.

Охоронець кооперативу надав пояснення, в яких зазначено, що Тураєв не мав жодного відношення до конфлікту та навпаки намагався його врегулювати. Крім того, у своїх поясненнях він зазначив, що по прибуттю на місце події патрульних, конфлікт між охоронцями та чоловіком вже було вичерпано, про що було проінформовано поліцейських.

За наслідками службового розслідування Тураєва Д.І. притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді звільнення.

В свою чергу представник позивача у позовній заяві зазначив, що дійсно, Тураєв Д. втрутився до вказаного конфлікту, проте з метою його припинення, а не ескалації.

Матеріалами справи встановлено, що Тураєв у період з 30 грудня 2019 року по 8 січня 2020 року перебував на лікарняному, дисциплінарна комісія повинна була викликати позивача для надання пояснень за адресою місця проживання останнього рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Проте, всупереч приписам ст. 18 Дисциплинарного Статуту позивач не викликався до дисциплінарної комісії для надання пояснень, що не заперечується відповідачем.

У суді охоронці кооперативу були допитані в якості свідків та зазначили, що у них з Тураєвим не було жодного конфлікту. Показання охоронців протиречили обставинам, які викладені поліцією у висновку службового розслідування.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що у висновку службового розслідування відсутні посилання щодо складання працівниками патрульної поліції адміністративного матеріалу (протоколу) відносно протиправних дій позивача у бік правоохоронців.

Також, під час судового розгляду до матеріалів справи відповідачем не надано відповідних доказів.

Суд прийщов до висновку, що вина Тураєва у вчиненні дисциплінарного проступку не доведена належним чином. Висновок службового розслідування не ґрунтується на конкретних обставинах та фактах, які б свідчили про неправомірність дій поліцейського.

Зазначається, що ГУНП в Хаоківській області при проведенні службового розслідування не вжито достатніх та необхідних заходів щодо встановлення обставин, які є необхідними для притягнення особи для дисциплінарної відповідальності, а висновок, складений за його результатами, не відповідає вимогам щодо повноти та об`єктивності і взагалі не підтверджує факту вчинення позивачем саме дисциплінарного проступку, за який його притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді звільнення.

Суд прийняв рішення поновити майора поліції Тураєва Дмитра Ігоровича на посаді начальника Липецького відділення поліції Харківського відділу поліції ГУНП в Харківській області та стягнути з ГУНП в Харківській області на користь поліцейського грошове забезпечення за час вимушеного прогулу з 5 лютого 2020 року по день фактичного поновлення на посаді.

Наразі поліція оскаржує відповідне рішення суду, засідання призначено на 12 січня.

Нагадаємо, раніше Police Control Ukraine стало відомо з власних джерел, що у жовтні Тураєв Дмитр Ігорович керував автомобілем у стані сп‘яніння та навіть заснув за кермом свого автомобілю. Ймовірно за це і отримав у листопаді відповідну догану за порушення службової дисципліни.

Слід зазначити, що в декларації Тураєва Д.І. так і не була зазначена «Toyota Camry» 2017 року. Її орієнтовна вартість складала на той період 23 500 тис.$.

Залишити відповідь