На Харківщині фермеру спалили сільгосптехніку на понад 7 млн грн: поліція та прокуратура знають зловмисника, але більше півроку не оголошують підозру?

Вночі 20 серпня минулого року в селі Землянки Вовчанського району Харківської області сталася пожежа в господарській будівлі з сільськогосподарською технікою, яка належить місцевому фермеру Павлюченко Миколі Васильовичу. Під час пожежі в будівлі згоріли трактор Т-170, Т-156, Т-16, обприскувач ОП-2000, зерномет, гідроборт на КАМАЗ і млин ЦКУ.

Тоді слідчі Вовчанського відділу Нацполіціі області розпочали розслідування займання приміщення складу з сільськогосподарською технікою в селі Землянки як підпал та відкрили справу за ч. 2 ст. 194 КК (умисне знищення або пошкодження майна). Винним у підпалі загрожує до 10 років позбавлення волі. Проте зазначене кримінальні провадження, до якого можуть бути причетні інші місцеві фермери, може залишитися «нерозслідуваним».

Відповідна інформація надійшла до редакції Police Control Ukraine від поінформованого джерела.

Наразі слідство у справі підпалу сільгосптехніки триває 8 місяців. У ході розслідування було встановлено, що місцезнаходження телефону, яким користується брат іншого місцевого фермера Миколи Кукоби – Сергій Кукоба, збігається з місцем і часом підпалів. Також було зафіксовано на камеру момент підпалів. Окрім цього всі місцеві жителі стверджували, що людина на відео – це Сергій Кукоба.

 Сергій Кукоба

Брати Микола та Сергій Кукоба є засновниками ФГ «Кукоба».

Місцеві фермери впевнені, що Сергій Кукоба торік проник на територію господарств місцевих фермерів і розлив запальну суміш на будівлі, трактори та іншу фермерську техніку. Внаслідок підпалу сільгосптехніка і будівлі згоріли дотла, завдавши збитків на понад 7 млн грн.

Разом з цим Сергій давно відомий місцевим жителям своїми хуліганськими вчинками, особливо його прогулянками по селу в нетверезому стані зі зброєю в руках та навіть безладною стріляниною.

У 2017 році Кукоба Сергій Євгенович перебував під цілодобовим домашнім арештом через відкриту справу за ч. 1 ст. 115 ККУ (умисне вбивство). Надалі справу перекваліфікували на ч.1 ст. 124 ККУ (умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень або перевищення меж необхідної оборони або перевищення заходів необхідних для затримання злочинця).

У червні 2017 року Сергій Кукоба, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, в приміщенні офісу в с. Бударки Вовчанського району під час сварки з громадянином завдав йому декілька ударів ножем в грудну клітину, голову та верхні кінцівки. Чоловіка з чисельними ушкодженнями шпиталізували до лікарні.

Також раніше Сергій Кукоба притягувався до кримінальної відповідальності за ст. 102 (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) ККУ. 

За інформацією отриманою від місцевих жителів, Кукоба старший «порішав» за брата, аби той залишився на свободі, та надав «відкупні» правоохоронцям та прокурорам.

Також за отриманою інформацією, справою підпалу сільгосптехніки займався колишнійначальник Вовчанського ВП ГУНП в Харківській області полковник поліції Олександр Парфьонов.

Олександр Парфьонов (ліворуч)

Нагадаємо, Олександра Парфьонова підозрювали у хабарництві та у січні 2021 року вироком Балаклійського районного суду  Харківської області його визнано невинуватим. Наразі прокурором у справі подано апеляційну скаргу на відповідний вирок та призначено засідання у Харківському апеляційному суді на жовтень 2021 року.

Процесуальне керівництво у справі здійснюємісцевий прокурор Єфремов Вадим Едуардович. Справу розслідує слідчий місцевого відділу поліції Гончаренко Олександр Олександрович.

Олександр Гончаренко

Отже, у справі досі не має оголошених підозр, хоча наявні докази причетності до злочину певної особи із досить кримінальним минулим. Перед тим як направити проект підозри, її узгоджують з прокуратурою. У цій справі вже все узгодили, але через пару днів почали вигадувати причини «відмови» у подальших процесуальних діях. Виникає питання – справу «спускають на гальмах» в поліції та у Чугуївській окружній прокуратурі?

Дана стаття складається з інформації, надісланої до редакції від поінформованого джерела. Редакція Police Control Ukraine НЕ може ні підтвердити, ні спростувати надані дані.
Залишити відповідь