«Майнінг-ферма», яку знешкодила СБУ, виявилася IT-компанією, яка купувала енергію у «Вінницяобленерго». СБУ вилучила ігрові консолі PlayStation 4 Slim

8 липня 2021 року Служба безпеки України заявила про те, що розкрила «найбільшу майнінгову ферму», яка незаконно користувалася електрикою міста. І вилучила звідти обладнання для майнінгу, яке, правда, виявилося ігровими консолями PlayStation 4 Slim. 15 липня 2021 року компанія ММІ Engineering, якій належало вилучене обладнання, прокоментувала ситуацію зі свого боку. AIN.UA навело нові деталі цієї справи.

Що заявляли в СБУ

За даними СБУ, в одному з колишніх приміщень АТ «Вінницяобленерго» нібито добували криптовалюту. За заявою відомства, у фермі було задіяно майже 5000 одиниць комп’ютерної техніки. Щомісячна сума збитків за попередніми даними могла становити від 5 до 7 млн ​​грн.

Ферму, за заявою відомства, створили мешканці Києва та Вінниці. Вони використовували одне з колишніх складських приміщень «Вінницяобленерго», що знаходиться на проммайданчику АТ, і незаконно відбирали з його мереж електрику. В ході обшуку з помешкання вилучили 3800 ігрових приставок і більше 500 відеокарт.

фото СБУ

На офіційних фото СБУ видно, що для «майнінгу» використовували консолі PlayStation 4 Slim. На них можна добувати криптовалюту, але це нерентабельно. Логічніше добувати з їх допомогою ігрових ресурсів або прокачувати персонажів.

Що кажуть в ММІ Engineering

З редакцією AIN.UA зв’язалися адвокати, що представляють українську компанію ММІ Engineering, про яку, як виявилося, і йшлося в релізі СБУ. Компанія займається розробкою софту, обслуговуванням мереж і тренуванням AI. Максим Бойко, адвокат Juscutum, який представляє компанію в цій справі, зазначив, що правоохоронці надали неправдиву інформацію в релізі, наприклад:

  • Затвердження відомства про те, що діяльність компанії була незаконною, і вона відбирала світло з міських мереж, і через неї могли залишитися без світла містяни. За словами адвокатів, у ММІ Engineering укладені договори з АТ «Вінницяобленерго» та ТОВ «Енер Вінниця» на поставку електроенергії, вона платить за рахунками за комерційним тарифом, за показниками лічильників. За даними AIN.UA, договори між такими сторонами дійсно існують. Але детально ознайомитися з їх текстом не вдалося.
  • У компанії також укладено договір на оренду приміщення по вул. Енергетична, 6А, в якому і проходив обшук. Це – колишнє приміщення «Вінницяобленерго», яке належить зараз компанії «Альфа Енерджі» (AIN.UA ознайомився з договором оренди нерухомості).

Журналістам також стало відомо, що обшук проводили в зв’язку з розслідуванням дій службових осіб компанії «Альфа Енерджі»: правоохоронці підозрювали їх у незаконному майнінгу. Компанія ММІ Engineering в документах на обшук не згадується. В ММІ Engineering не прокоментували питання про те, яка конкретно діяльність велася в приміщенні, в якому відбувався обшук, і як використовувалося вилучене обладнання. Журналісти AIN.UA очікують уточнення з цього приводу.

У самій «Вінницяобленерго» офіційно заявили, що в зазначених приміщеннях ніколи не працювали майнінгові ферми. І що фахівці компанії не виявили слідів незаконного забору енергії під час обшуку:

«Фахівці нашої компанії разом з представниками управління Державної інспекції енергонагляду у Вінницькій області були залучені в якості експертів. В ході обстеження представники контролюючого органу не виявили жодного факту крадіжки електричної енергії. Тому інформація про багатомільйонні крадіжки електроенергії не відповідає дійсності», – заявили у «Вінницяобленерго».

Наслідки обшуку

В ММІ Engineering говорять про те, що обшук повністю паралізував її діяльність, що вилучене обладнання коштує близько 30 млн грн, і що компанія намагається його повернути. Через обшуку у неї також виникли складності з іноземними інвесторами, які тепер сумніваються в подальших інвестиціях і бачать в них ризики (за даними держреєстрів, власник ММІ Engineering – компанія «ЗАФАР ТЕХНОЛОДЖИ» з ОАЕ).

Після обшуку приміщення виглядає так:


Юристи компанії звернулися зі скаргами на незаконні дії СБУ в Печерський районний суд Києва (за рішенням якого і проводився обшук), а також до Офісу Генерального прокурора.

Залишити відповідь