Лідером ОЗУ маріупольських «копів», які збували наркотики та викрадали людей, виявився інспектор роти ТОР, якого вихваляла патрульна поліція

Банду маріупольських “перевертнів у погонах”, що “кошмарила” місцевих розповсюджувачів наркотиків, із застосуванням насильства вимагала з ділерів данину та хабарі, а також опікувалася реалізацією “зілля” на теренах портового міста півдня Донбасу, очолював 26-річний інспектор взводу роти тактико-оперативного реагування (ТОР) Андрій Висоцький.

Про це повідомляє Dетектив-infoпосилаючись на поінформоване джерело та матеріали судового реєстру.

З них випливає, що саме Висоцького слідство вважає організатором в лавах Управління патрульної поліції Маріуполя ОЗУ, учасники якого займалися незаконним обігом наркотиків та одержанням хабарів від наркоторгівців. Слідство вважає, що на початку квітня поточного року лейтенант, якого півроку тому в патрульній поліції України наводили у якості прикладу самовідданості, хоробрості та професіоналізму (перебуваючи поза службою Андрій Альбертович тоді затримав п’яного хулігана, який біля одного з ринків Маріуполя вихопив ніж і пістолет, після чого почав стріляти по людях), усвідомив незадоволення власним матеріальним становищем. Та маючи на меті отримання незаконного прибутку та стабільного джерела доходу, вирішив організувати в Маріуполі власну схему з незаконного збуту амфетаміну.

Вилучати “зілля” Висоцький вирішив у наркозалежних осіб та збувачів, не повідомляючи слідчо-оперативну групу про свої дії. Задля цього у якості співучасника створеної ним ОЗУ лейтенант долучив командира взводу №1 роти ТОР УПП в Донецькій області, 28-річного Степана Галалу, з яким підтримував товариські відносини.

(Степан Галалу)

Іншими членами угруповання зголосилися стати інспектори роти ТОР – 29-річний сержант Михайло Мирошник та 32-річний лейтенант В’ячеслав Горнов.

Після їх викриття силовики заявили, що загалом нараховується щонайменше 5 епізодів подальших звитяг “перевертнів у погонах”. Мова йде про випадки збут амфетаміну, який члени ОЗУ вилучали в наркозбувачів, а також – відверті спроби “поставити” ділерів та наркозалежних Маріуполя на так званий “лічильник”. Із застосуванням тортур в останніх “копи” вимагали хабарі, розмір яких коливався від 30 до майже 100 тис. грн.

Ввечері 9 липня 2020 року під час чергового здійснення злочину чотирьох членів групи Висоцького було затримано. Про це звітували Державне бюро розслідувань та прокуратура Донецької області.

Тоді силовики зазначали, що четвірка достойників з лав Управління патрульної поліції Маріуполя налагодила механізм одержання неправомірної вигоди від осіб, які здійснюють виготовлення та збут наркотичних засобів. “Перевертні в погонах” проникали до приватної власності таких осіб, застосовували до них фізичне насильство, вилучали знайдені наркотичні засоби, а в подальшому – збували “дурман”. Окрім того поліцейські вимагали та одержували від наркоторговців неправомірну вигоду у якості плати за непритягнення останніх до кримінальної відповідальності.

10 липня 2020 року затриманим “копам” було оголошено про підозру в отриманні хабарів (ч.3 ст.368 КК України), наркозбуті (ч.3 ст.307 КК України), перевищенні влади (ч.3 ст.365 КК України) та порушенні недоторканості житла (ч.2 ст.162 КК України). Наступного дня слідчий суддя Краматорського міського суду В’ячеслав Заборський обрав достойникам запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з можливістю звільнення під заставу, розмір яких становить 84, 210 та 315 тис. грн. відповідно.

Висоцький, Галалу, Мирошник та Горнов оскаржили такі рішення. Розгляд їх справ в апеляційній інстанції заплановано на 16 липня 2020 року.

Залишити відповідь