Копам так і не почали видавати дозволи на спецсигнали: сервісний центри МВС не відповідає на лист Департаменту патрульної поліції

Один із патрульних поліцейських, який ще переймається проблемою із відсутністю дозволів на спецсигнали, бо кожного дня патрульні вимушені порушувати законодавство України, відправив інформаційний запит до Департаменту патрульної поліції.

У запиті патрульний поліцейський Денис Плінський поставив такі питання:

  • Які саме дії були прийняті Департаментом патрульної поліції для оформлення у Сервісному центрі МВС та видачі у кожний службовий транспортний засіб, який обладнаний спеціальними світловими та (або) звуковими пристроями, у кожному з підпорядкованих територіальних підрозділах – відповідних дозволів?;
  • Чому через 7 місяців, після набуття чинності Постанови Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 року No 176 “Питання використання спеціальних звукових та світлових сигнальних пристроїв на транспортних засобах”, яка впорядковує використання на транспортних засобах спеціальних звукових та світлових сигнальних пристроїв синього, зеленого та червоного кольорів, досі немає відповідних дозволів у автомобілях патрульної поліції?.

Та отримав відповідь, що «ДПП надіслано лист до Головного сервісного центру МВС з приводу питання інформації про терміни виготовлення та видачі дозволів для оперативних транспортних засобів. На сьогодні відповідь не отримано.».

ДПП не зазначає коли саме було направлено відповідний лист, та якщо порушені строки надання відповіді, то чому ніхто не притягнутий до відповідальності?
А бо це Департамент патрульної поліції нічого не робив з того часу, як Президент України Володимир Зеленський скасував указ екс-президента Віктора Ющенка, яким регулювався порядок встановлення сигнальних пристроїв (тобто – “мигалок”) на автомобілях і пункти, яким вносилися зміни до цього указу.

Відповідний указ був опублікован на сайті Президента України. 


Таким чином вступає в силу Постанова Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 р. № 176 “Питання використання спеціальних звукових та світлових сигнальних пристроїв на транспортних засобах”.

Нагадаємо, з березня 2017 року, ВСІ екстрені служби, по всій Україні, не мали дозволів на спецсигнали, чим кожного дня порушували законодавство України, а саме: Кодекс про адміністративні правопорушення України, який передбачає відповідальність за використання спецсигналів без відповідного дозволу. Санкція статті 122-5  передбачає штраф 8500 гривень та конфіскацію спецсигналів.

А саме через те, що раніше законодавці не врегулювали питання використання спецсигналів до кінця. 

У 2005 році вийшов Указ Президента, у якому чітко прописано які служби можуть використовувати спецсигнали.

22 березня 2017-го, уряд розширив перелік транспортних засобів, які можуть використовувати спецсигнали. Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 р. № 176 “Питання використання спеціальних звукових та світлових сигнальних пристроїв на транспортних засобах”, оприлюдненій на Урядовому порталі. Згідно з документом, проблискові маячки синього кольору дозволено використовувати, зокрема, автомобілям НАБУ, ДБР, Державної прикордонної служби та іншим. 

Щодо спеціальних світлових сигнальних пристроїв зі світловими сигналами червоного кольору, то вони можуть встановлюватися лише на транспортних засобах Поліції. 

Ця постанова набрала чинності одночасно з втратою чинності Указа Президента України від 30 березня 2005 р. № 567 “Про заходи щодо впорядкування використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв та номерних знаків на службових транспортних засобах”. Через те, що раніше Указ чинність не втратив, то й нові правила не набували чинності.

Це призвело до того, що Сервісний центр не міг тоді видавати дозволи на встановлення та використання спеціальних звукових та світлових сигнальних пристроїв, про що вони писали своєму сайті.


Залишити відповідь