Копам почнуть видавати дозволи на спецсигнали: Зеленський відмінив указ Ющенко

Президент України Володимир Зеленський скасував указ екс-президента Віктора Ющенка, яким регулювався порядок встановлення сигнальних пристроїв (тобто – “мигалок”) на автомобілях і пункти, яким вносилися зміни до цього указу.

Відповідний указ був опублікован на сайті Президента України.


Таким чином вступає в силу Постанова Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 р. № 176 “Питання використання спеціальних звукових та світлових сигнальних пристроїв на транспортних засобах”.

Вже 2 роки, з березня 2017 року, ВСІ екстрені служби, по всій Україні, не мали дозволів на спецсигнали, чим кожного дня порушували законодавство України, а саме: Кодекс про адміністративні правопорушення України, який передбачає відповідальність за використання спецсигналів без відповідного дозволу. Санкція статті 122-5  передбачає штраф 8500 гривень та конфіскацію спецсигналів.

Така ситуація склалася через те, що законодавці не врегулювали питання використання спецсигналів до кінця. 

У 2005 році вийшов Указ Президента, у якому чітко прописано які служби можуть використовувати спецсигнали. Серед них досі зазначена міліція, а дозволи начебто видає ДАІ, якої вже давно не існує. Цей Указ є чинним і дотепер. 

22 березня 2017-го, уряд розширив перелік транспортних засобів, які можуть використовувати спецсигнали. Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 р. № 176 “Питання використання спеціальних звукових та світлових сигнальних пристроїв на транспортних засобах”, оприлюдненій на Урядовому порталі. Згідно з документом, проблискові маячки синього кольору дозволено використовувати, зокрема, автомобілям НАБУ, ДБР, Державної прикордонної служби та іншим. 

Щодо спеціальних світлових сигнальних пристроїв зі світловими сигналами червоного кольору, то вони можуть встановлюватися лише на транспортних засобах Поліції. 

Ця постанова набирає чинності одночасно з втратою чинності Указа Президента України від 30 березня 2005 р. № 567 “Про заходи щодо впорядкування використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв та номерних знаків на службових транспортних засобах”. Через те, що Указ чинність не втратив, то й нові правила раніше не набували чинності.

Це призвело до того, що Сервісний центр не міг видавати дозволи на встановлення та використання спеціальних звукових та світлових сигнальних пристроїв, про що вони писали своєму сайті.

Залишити відповідь