​​Колишнього опера київської СБУ засудили до 4 років ув’язнення за зловживання впливом та виправдали від отримання хабаря

9 липня Вищий антикорупційний суд визнав винним колишнього оперуповноваженого Вишгородського міжрайонного відділу Головного управління СБУ в Києві та Київській області Ростислава Харченка. Його обвинувачували у зловживанні впливом, у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди.

Про це повідомляє пресслужба ВАКСу.

Як встановив суд, у липні 2016 року на приватному підприємстві «Сан Шайн Груп» відбувся обшук, у ході якого було вилучено виробниче обладнання для обробки бурштину та бурштинова сировина вагою 55 кг. З метою якнайшвидшого повернення зазначеного обладнання, необхідного для відновлення господарської діяльності, оперуповноважений ГУ СБУ України обіцяв засновнику цього товариства за неправомірну вигоду в розмірі 50 тисяч доларів США вплинути на прийняття слідчим необхідних рішень. Також СБУшника обвинувачували у вимаганні надати хабаря за невтручання в діяльність цієї компанії.

Втім, суд визнав працівника СБУ винним лише у зловживанні впливом та призначив йому покарання у виді 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування, строком на 3 роки.

«Розглянувши справу в межах пред’явленого обвинувачення, оцінивши наведені докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, та проаналізувавши ці докази в їх сукупності та взаємозв’язку, колегія суддів дійшла висновку про їхню допустимість, належність, достовірність та достатність для визнання обвинуваченого винуватим за ч. 2 ст. 369-2 КК України.

Разом з тим, колегія суддів визнала недоведеним обвинувачення за ч. 3 ст. 368 КК України, оскільки згідно зі ст. 62 Конституції України, ст. 17 КПК України обвинувачення не може ґрунтуватись на припущеннях, а усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи. При цьому особа має бути виправдана, якщо сторона обвинувачення не доведе її винуватість поза розумним сумнівом. Таким чином, обвинуваченого визнано судом невинуватим за ч. 3 ст. 268 КК України у пред’явленому обвинуваченні та виправдано»,–йдеться у повідомленні.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Вищий антикорупційний суд.

Залишити відповідь