Кіберполіція викрила міжнародних хакерів, які обікрали європейські банки на $ 2,5 млрд

Кіберполіція України спільно з правоохоронцями з інших країн викрила та заблокувала діяльність міжнародного хакерського угруповання, яке розповсюджувало шкідливе програмне забезпечення. За його допомогою хакери завдали значних фінансових збитків установам із США та країн Європи.

Про це повідомила пресслужба Нацполіції.

Так, за допомогою вірусного програмного забезпечення хакери втручалися в роботу серверів приватних та державних установ.

«На даний час підтверджено, що вірус завдав збитків банкам і фінансовим установам США та Європи на  2,5 мільярда доларів»,–розповіли в поліції.

Зловмисники використовували вірусне програмне забезпечення. Їх інфраструктура включала сервери, розташовані по всьому світу, і фактично була БОТ-мережею. Вірус поширювали шляхом спам-розсилок, через документи Word, Excel тощо. Електронні листи виглядали як попередження про безпеку облікового запису, запрошення на вечірку або застереження від поширення COVID-19.

Коли вірус потрапляв у техніку компаній, то встановлював на неї додаткові віруси та налаштовував подальшу розсилку. Таким чином хакери отримували персональні дані користувачів, після чого пересилали гроші на підконтрольні рахунки.

Кіберполіцейські спільно з правоохоронцями іноземних держав одночасно провели обшуки на території України, Нідерландів, Німеччини, Франції, Литви, Канади, США та Великобританії.  

Правоохоронці вилучили серверне обладнання, комп’ютерну техніку, носії інформації, що містять відомості про компанії, на які здійснювалися кібератаки. Також вилучили банківські картки, гроші, «чорнові» записи з паролями, логінами та ключами до закриптованих сервісів.

«Наразі повністю заблоковано діяльність БОТ-мережі «EMOTET», яка розташовувалася на більш ніж 90 серверах у різних країнах світу»,–відзначили в поліції.

Разом з цим зазначається, що правоохоронці встановили інших учасників міжнародного хакерського угруповання. Проводяться заходи для їх затримання. 

Підозрюваним загрожує до 12 років ув’язнення.

Залишити відповідь