Хірургу, якого затримали на 20 тис. $ хабаря, присудили штраф у 8,5 тис. грн

Солом’янський районний суд оштрафував на 8500 грн керівника відділу Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 9 січня.

Мова про Олега Котенка, єдиного в Україні хірурга, який проводить трансплантацію печінки.

У 2019 році лікар неодноразово бачився з пацієнтом, якому поставив діагноз рак печінки на фоні цирозу й гепатиту «С». Розуміючи його хворобливий стан здоров’я лікар почав незаконно вимагати в нього гроші. Спочатку йшлося про 3 тисяч гривень за консультацію, а згодом про 30 тисяч доларів за трансплантацію печінки і подальше лікування.

5 вересня обвинувачений з іншими лікарями відділу провели операцію і пересадили печінку. Медик нагадував пацієнту про необхідність заплатити, кажучи, що інакше він не отримає кваліфіковане лікування. Відтак хворий передав 2 тисячі, а згодом і 20 тисяч доларів, після чого відбулося затримання. На робочому місці лікаря виявили гроші.

Обвинувачений уклав з прокурором угоду про визнання винуватості.

Його дії кваліфікували за ч. ст.184 ККУ – незаконна вимога оплати за надання медичної допомоги в державному закладі охорони здоров’я; і за ч.3 ст.354 ККУ – одержання неправомірної вигоди працівником установи. Остаточним покаранням став штраф у сумі 8500 грн.

Залишити відповідь