Харківські слідчі розслідують більше 140 кримінальних проваджень за фактами незаконної порубки лісу

Наразі у провадженні слідчих слідчого управління ГУНП в Харківській області знаходиться 142 кримінальних провадження, відкритих за ст. 246 (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) Кримінального кодексу України, з яких 130 – поточного року, 12 – минулих років,–повідомили у прес-службі Нацполіції області.

Повідомлено про підозру у 11 кримінальних провадженнях, в яких обвинувальні акти надіслані до суду (Харківський ВП – 3, Вовчанський та  Зачепилівський ВП – по 2, Балаклійський, Барвінківський, Борівський та Дергачівський ВП – по 1).

З 17 липня 2019 року посилена діяльність ГРПП територіальних підрозділів поліції щодо перевірки транспортних засобів, які перевозять деревину. Протягом вказаного періоду за фактами перевезення незаконно зрубаних дерев слідчими підрозділами розпочато 57 кримінальних проваджень.

За результатами проведення перевірок за даними матеріалами транспортні засоби та деревина вилучені, слідчі звернулись до суду з клопотаннями про накладення арешту на вилучене майно. У 4 випадках перевізниками надані документи на дрова, у зв’язку з чим слідчими ГУНП в області майно повернуто власникам.

На сьогодні судами розглянуто 42 клопотання слідчих, з яких 11 задоволено та накладено арешт на автомобіль з деревиною, 18 – не задоволено та майно повернуто власнику (в наявності документи, 13 – задоволені частково (автомобілі повернуто власникам, арешт накладено на деревину).

Решта 11 клопотань перебуває на розгляді суду.

Поліція нагадує, що незаконні порубки лісових та інших насаджень підпадають під дію Кримінального кодексу України.

Відповідно до частини першої статті 246 Кримінального кодексу України, незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду карається штрафом від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Відповідно до частини другої вказаної статті – ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб – караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.  

Залишити відповідь