Харківські поліцейські «кришували» «чорних лісорубів»: ДБР провело 47 обшуків

Троє мешканців Харківщини без дозвільних документів організували незаконну вирубку деревини на території держпідприємства «Жовтневе лісове господарство», а також на землях запасу, що не перебувають на балансі лісового господарства. Особи здійснювали вирубку виключно деревини цінних порід. Для цього вони винаймали різноробочих, а також домовлялися із місцевими поліцейськими, аби правоохоронці сприяли їх діяльності. Крім того, поліцейські забезпечували вільне пересування транспорту з деревиною, без зупинок патрульною поліцією, до лісопереробних пунктів як на території Харківської області так і за її межами.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Слідчі ДБР повідомили про підозру чотирьом співробітникам Валківського відділу поліції ГУ Нацполіці в Харківській області. Правоохоронці підозрюються у перевищенні влади або службових повноважень працівниками правоохоронного органу (ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України) та співучасті у незаконній порубці або незаконному перевезенні, зберіганні, збуту лісу (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 246 Кримінального кодексу України).

Також слідчі ДБР повідомили про підозру у незаконній порубці або незаконному перевезенні, зберіганні, збуту лісу 11 цивільним особам (ч. 4 ст. 246 Кримінального кодексу України).

Внаслідок незаконної діяльності підозрюваних державі завдано збитків на понад 850 тисяч гривень. Повна сума збитків буде встановлена після проведення відповідних експертиз.

Слідчі ДБР провели 47 одночасних обшуків як за місцем проживання підозрюваних, так і за місцем їхньої роботи, зокрема у Валківському відділі та Коломацькому відділенні поліції ГУ Нацполіці в Харківській області.  У ході обшуків вилучено чорнові записи підозрюваних, банківські картки, мобільні телефони, грошові кошти, а також обладнання для обробки деревини.

Наразі вирішується питання щодо обрання всім підозрюваним  міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Слідчі ДБР перевіряють інформацію про причетність до злочину інших осіб.

Також Police Control Ukraine стало відомо, що обшук також проводився у харківській квартирі начальника Валківського відділу поліції Юрченко Олександра. До речі його призначили на цю посаду у жовтні 2019 року.

У разі доведення вини, правоохоронцям загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років. У разі доведення вини, цивільним громадянам загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 5 до 7 років.

Залишити відповідь