Громадськість презентувала заходи, спрямовані на подолання 139 корупційних схем

26 вересня у Києві презентували аналітичне дослідження, що містить 139 антикорупційних заходів, спрямованих на подолання галузевих корупційних схем у медицині, освіті, економіці, інфраструктурі, екології, енергетиці, соціальній сфері. Громадські експерти пропонують уряду реалізувати їх спільно у форматі проектів.

Описи антикорупційних проектів підготували 110 громадських організацій на платформі урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції». Повний перелік організацій та інформація про проекти доступні за посиланням http://bit.ly/2neUKhm.

Оксана Величко, координатор урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» зазначила, що громадськість сподівається на те, що вже найближчим часом розпочнеться обговорення з міністерствами майбутніх проектів та будуть сформовані робочі групи.

«Запропоновані 139 коротких описів антикорупційних заходів не є вичерпними з погляду кількості та рецептів рішень. Станом на сьогодні ми лише сформулювали наші очікування і плани. Подолання великих корупційних схем потребують певної свободи дій, мобільних команд, якісних розслідувань, налагодження міжвідомчих комунікацій, оперативного виділення ресурсів, наявності єдиного координаційного центру, нестандартного підходу і творчого пошуку рішень. Відтак, наша пропозиція полягає у тому, щоб корупційні схеми долати у форматі проектних команд, які би мали двох співменеджерів – від влади і від громадянського суспільства (профільної громадської організації), а також включали експертів, комунікаційників, юристів, необхідних представників з інших центральних органів виконавчої влади. Тільки так можна подолати задавнені і вкорінені у наше життя великі корупційні схеми», – прокоментувала Оксана Величко.

Зокрема, Центр політико-правових реформ уже має напрацювання або готовий працювати на виконання таких заходів:

  • усунення незаконних експериментів і незаконних платежів у процедурі реєстрації шлюбу;
  • скасування корупційного інструменту притягнення засуджених до кримінальної відповідальності за ненасильницькі дисциплінарні проступки (ст. 391 КК України)
  • усунення стимулів для корупції в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах шляхом прийняття комплексного закону «Про пенітенціарну систему» та вдосконалення правил внутрішнього розпорядку;
  • децентралізація повноважень з реєстрації земельних ділянок як засіб усунення корупційних ризиків (із антирейдерськими запобіжниками);
  • ліквідація або впорядкування діяльності ДП «Документ» з метою припинення стягнення незаконних додаткових платежів з громадян України;
  • забезпечення конкуренції і справедливих цін у сфері закупівель обладнання для оформлення паспортних документів;
  • забезпечення конкуренції і справедливих цін у сфері підключення та користування захищеними каналами зв’язку для оформлення паспортних документів.

Член правління, директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк відзначив, що корупція в Україні має різноманітні форми та рівні і дуже вміло ховається. Він звернув увагу, що пропоновані в дослідженні схеми не є корупційними з погляду визначення, яке дає поняттю «корупція» Закон України «Про запобігання корупції». Проте всі вони мають спільні ознаки, такі як високий «покровитель», зловживання службовим становищем для створення схеми, можливість «переходити у спадок» тощо.

Детальніше експерт зупинився на двох типах схем, описаних у дослідженні.

Перша виникає тоді, коли держава передає частину своїх повноважень у сфері надання публічних послуг третій особі з приватного сектору. Найяскравіший приклад – послуга «шлюб за добу», запроваджена Міністерством юстиції України. Вартість такої послуги становить від 5 до 12 тисяч гривень, з яких до бюджету перераховується усього 85 копійок. Подібні схеми розраховані на те, що в людей виникає потреба отримати певну послугу негайно (паспорт для виїзду за кордон, ліцензію тощо), інакше зволікання призведе до втрати грошей або можливостей.

Другий тип схем полягає в монополізації певної господарської або іншої діяльності, яка також пов’язана з наданням публічної послуги. Сюди належить штучне обмеження пропускної здатності державних кадастрових реєстраторів та непередання цієї послуги органам місцевого самоврядування, а також продаж паспортного обладнання лише одним суб’єктом господарювання.

«Нам потрібно виявити типові риси корупційних схем і бити по них змінами до законів, щоб знищити саму можливість їхнього існування», – підсумував свій виступ Микола Хавронюк.

З документом «100+ корупційних схем: антикорупційний порядок денний для уряду та громадськості» можна ознайомитися за посиланням.

Джерело

Залишити відповідь