Ексзаступнику поліції Київщини скасували підозру у причетності до «віджиму» майна АЗС

Київський апеляційний суд скасував повідомлення про підозру в перевищенні службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки (ч.3 ст.365 КК України) колишньому заступнику начальника поліції Київської області – екс-начальнику слідчого управління регіона Сергію Рекуну. Відповідне рішення 23 грудня 2020 року ухвалила колегія служителів Феміди у складі судді-дововідача Віктора Глиняного та суддів-учасників Олега Присяжнюка і Ігоря Паленика.

Про це повідомляє видання «Detective.info».

“Очікуємо законного рішенння прокурорів Офісу Генерального прокурора та слідчих ДБР щодо закриття кримінального провадження”, – резюмується з цього привод на сторінці адвокатського об’єднання “Кононенко, Кайло та партнери”, представники якого опікуються здійсненням захисту інтересів підполковника Рекуна.

Нагадаємо, що про підозру Сергію Сергійовичу було оголошено через два тижні після скандального інциденту зі стріляниною, яку дві групи достойників счинили ввечері 2 вересня 2020 року біля кафе “De Boche” в місті Українка Київської області.

Через суспільний резонанс цієї події було призначено перевірку звитяг правоохоронців, яким приписували “протекцію” одній зі сторін конфлікту. Що ж стосується Рекуна, то з посади начальника слідчого управління – заступника керівника поліції Київської області він був переведений на аналогічну посаду в Хмельницькій області.

15 вересня 2020 року підполковнику оголосили про підозру в зловживанні владою, яке призвело до “віджиму” майна автозаправки на Київщині. 23 вересня 2020 року Печерський районний суд Києва відмовив у задоволенні клопотань силовиків про відсторонення підполковника від роботи та обрання йому запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, визнавши підозру Рекуну необґрунтованою. Незважаючи на це, 11 грудня слідство у його справі було продовжено до 15 лютого 2021 року.

Як раніше зазначалося на сторінках видання, Рекуну закидають причетність до зникнення раніше вилученого правоохоронцями майна ТОВ “Автокомплекс “Анастасія” восени 2017 року. Тоді під час розслідування фактової кримінальної справи з приводу здійснення господарської діяльності автомобільних газозаправних станцій на території Київської області без дозвільних документів, “копи” завітали з оглядом шести місць розташування АГЗП “Анастасії” в Білій Церкві, де вилучили кілька тон дизельного палива, скраплений газ, талони та навіть сам автомобільний газозаправний комплекс.

У подальшому це майно, вартість якого власник сумарно оцінив у 7 млн. грн., було передано на відповідальне зберігання без права використання ТОВ “Вікос Юг” на піставі договору, укладеного між директором цієї компанії Олександром Гулієвим та тодішнім заступником начальника поліції Київщини Василем Тетерею (нині – заступник Голови НПУ).

(Василь Тетеря)

Втім, коли в травні 2019 року слідчим було ухвалено постанову про повернення вилученого майна “Анастасії”, виявилася його тотальна відсутність або нестача.

За даним фактом влітку 2019 року на підставі рапорту начальника управління ГСУ Нацполіції Дмитра Бута було порушено кримінальну справу, в рамках розслідування якої вилізла нагору грандіозна афера. Зокрема, з матеріалів судового реєстру випливає – працівниками Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції була встановлена організована злочинна група, що з 2015 до 2017 років “систематично вчиняла привласнення чужого майна шляхом укладання з юридичними особами договорів відповідального зберігання”, себто банального “збуту” заради наживи вилучених речових доказів.

На предмет ймовірної причетністі до участі в складі цього угруповання правоохоронці перевіряли низку осіб. За інформацією джерел Dетектив-Info, одна половина з них є колишніми/діючими правоохоронцями, інша частина – тісно пов’язана з компанією “Вікос Юг”. Втім, про підозру нікому з них офіційно не повідомлялося. Більше того – навіть після скандалу та викриття злочинної схеми на Київщині, ця фірма не згорнула своєї діяльності.

Навпаки, восени 2019 року вона “засвітилася” на території Миколаївської області – на півдні України ТОВ “Вікос Юг”, незважаючи на низку підозр у фіктивності, почало отримувало на “відповідальне зберігання” вилучене фіскалами під час слідчих дій паливо.

Як би там не було, але 9 грудня 2020 року слідчий суддя Святошинського районного суду Києва Іван Бандура продовжив до 18 червня 2021 року строк розслідування провадження за слідами “віджиму” раніше вилученого майна ТОВ “Автокомплекс “Анастасія” (ч.5 ст.191 КК України, ч.1 ст.388 КК України).

Що ж стосується потенційної причетності до афери з привласненням речдоків Сергія Рекуна, то останній її відкидає. На захист підполковника його адвокати висувають аргумент, що організація та підготовка вилучення обладнання “Анастасії” буцімто була завершена ще до його призначення на посаду заступника поліції Київської області, а факту його злочинної змови з підлеглими слідчими та директором “Вікос Юг” не надано підтверджень.

Залишити відповідь