Ексспівробітницю служби міграції виправдали від хабара, визнавши провокацію з боку СБУ

Суд виправдав колишню заступницю начальника Бахмутського міського відділу міграційної служби в Донецькій області від звинувачень у хабарництві.

Про це повідомляє  «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 21 травня.

Наприкінці грудня 2017-го до чиновниці звернувся чоловік, який хотів оформити у найкоротші терміни паспорти для виїзду за кордон для себе, своєї співмешканки і трьох знайомих. Чиновниця погодилась, але начебто попросила гроші. Громадянин подав заяву в СБУ і під контролем правоохоронців передав співробітниці служби міграції 3 тисячі гривень.

Обвинувачена в судовому засіданні вину не визнала і просила її виправдати у зв’язку з провокацією.

Із дослідженого відеозапису вбачається, що заявник вів розмову з обвинуваченою з приводу грошей, їх сум, провокуючи жінку на злочин. У судовому засіданні це спростовано не було.

На телефон заявника періодично надходили дзвінки від осіб, які його контролювали і керували його діями. Імовірно це правоохоронці і вони цікавляться що відбувається, кажуть діяти швидше, на що заявник відповідає, що вже заморився, ноги ледве пересуваються, та він буде старатись. 

Заявник не допитувався судом,  оскільки помер у липні 2020-го в віці 48 років від міліарного цирозу печінки.

Проте допитані інші свідки, досліджено письмові докази та відео- й аудіо записи, які опосередковано підтверджують лінію захисту з приводу того, що заявник діяв за завданням працівників поліції. 

Жінка залучена в якості понятої розповіла, що, коли заявнику дали гроші для вручення їх обвинуваченій, співробітник правоохоронних органів інструктував його, як передати гроші і якщо вона їх не візьме, то радив «засунути» куди-небудь.

Суд вважає, що в діях свідка-заявника мала місце провокація, свідок впливав на обвинувачену шляхом призначення зустрічей, телефонних розмов, а тому суд вважає, що даного кримінального провадження не було б за відсутності такого «зручного» свідка для правоохоронних органів.

Залишити відповідь