Експоліціянт за строками давності уник покарання за підробку протоколів допиту свідків

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області звільнив колишнього працівника органів внутрішніх справ від відбування покарання за підробку документів у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 25 серпня.

Обвинувачений працював оперуповноваженим сектору карного розшуку Жовтоводського міського відділу ГУМВС.

21.05.2014 року поліція завела кримінальне провадження за фактом умисного спричинення тяжких тілесних ушкоджень. Пізніше справу перекваліфікували у замах на умисне вбивство.

З метою створення штучних показників у роботі оперуповноважений склав протоколи допиту двох свідків, насправді цих осіб не допитуючи, власноручно виклав від їх імені показання, а потім підписав і долучив до справи.

Підробку виявили у 2018 році і в тому ж році справу проти працівника поліції скерували до суду. Але у 2018-2019 рр. суддя Жовтоводського суду Віталій Кучма двічі повертав обвинувальний акт з одних і тих же причин – відсутні відомості про завдану потерпілому шкоду, зокрема її розмір та причинно-наслідковий зв’язок з діями обвинуваченого. Крім того, в акті зазначена адреса обвинуваченого, з якої він знявся з реєстрації та виїхав ще з 2015 року. За даними паспорта, чоловік зареєстрований та мешкає за іншою адресою.

Апеляційний суд двічі скасовував рішення про повернення обвинувального акту, вказуючи, що недоліки не є такими, що перешкоджають судовому розгляду.

За третім разом суддя Кучма розглянув справу у спрощеному порядку. Чоловік передав у засідання письмову заяву, що вину визнає повністю. Його визнали винним у службовому підробленні і суд призначив 4250 грн штрафу і заборонив обіймати деякі посади строком на 1 рік.

Водночас проступок скоєно ще у червні 2014. Строк давності притягнення до відповідальності – 3 роки. Тобто закінчився ще у 2017.

Відтак суддя одразу звільнив чоловіка від відбуття призначеного покарання.

В органах внутрішніх справ цей чоловік більше не працює.

Залишити відповідь