Експоліцейського, який обіцяв за $5000 закрити справу, не покарали через строки давності

Суд звільнив від кримінальної відповідальності за шахрайство колишнього дільничного офіцера поліції сектору превенції відділу Дніпровського райуправління поліції в місті Києві.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 20 вересня.

У травні 2017-го дільничний з іншими працівниками поліції брав участь в обшуку, за результатами якого вилучено гільзи, патрони, особисті речі та документи.

У подальшому призначено судову експертизу холодної зброї, судово-балістичну та вибухо- технічну експертизи, проведення яких доручено експертам Київського НДЕКЦ МВС України.

Поліцейський начебто повідомив громадянину, що за закриття кримінального провадження, повернення вилученого майна, а також отримання висновку експерта Київського НДЕКЦ МВС треба передати йому 5000 доларів.

У липні 2017-го правоохоронця затримали після передачі частини коштів в сумі 52 тисячі гривень.

За версією обвинувачення, насправді дільничний не планував вживати будь-яких заходів. Вчинок кваліфікували як шахрайство (ч.1 ст.190 ККУ).

У судовому засіданні адвокат і обвинувачений попросили справу закрити за строками давності. Інкриміновані дії є проступком, з дня вчинення якого минуло понад три роки, перебіг давності не зупинявся та не переривався.

У лютому 2020-го суд вже закривав цю справу через відмову потерпілого від приватного обвинувачення. Однак апеляційний суд рішення скасував, бо з’ясував, що справа не належить до кримінальних проваджень приватного обвинувачення.

Розслідування шахрайства на підстав заяви потерпілого у формі приватного обвинувачення можливе, якщо злочин скоєно членом сім’ї ти іншим близьким родичем, найманим працівником потерпілрго і завдала шкоду виключно його власності.

Залишити відповідь