Екс-працівника «Альфи» судитимуть за перевищення влади та вбивство під час масових акцій протесту на Майдані в Хмельницькому

Слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом трагічних подій, що мали місце під час масових акцій протесту 19 лютого 2014 року у м. Хмельницькому.

Про це повідомили у прес-службі ДБР.

Мова йде про події, що мали місце 19 лютого 2014 року під стінами обласного управління СБУпроводилася мирна акція протесту. Після загострення ситуації невідомі почали бити вікна у скляних дверях будівлі СБУ, через що силовикам віддали наказ застосувати зброю нібито через загрозу штурму. Унаслідок пострілів у натовп дві людини загинули та ще близько десятка дістали поранень різного ступеню тяжкості.

За результатом досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт щодо екс-співробітника спецпідрозділу «Альфа»Управління Служби безпеки України в Хмельницькій області.

Довідково: У червні 2018 спіробітнику спецпідрозділу «Альфа» управління СБУ у Хмельницькій області Віталію Тарадаю повідомили про підозру. Того ж місяця за указом генерального прокурора Юрія Луценка справу забрали у департаменту Горбатюка та передали військовій прокуратурі, департамент реорганізували в управління спеціальних розслідувань ГПУ, а Віталія Тарадая керівництво управління СБУ направило у відрядження до зони ООС. Повертати його назад керівництво силового відомства не вбачало потреби та прокуратура оголосила підозрюваного у розшук.

Досудовим розслідуванням встановлено, що працівник «Альфи», виконуючи незаконну вказівку свого керівника, застосував вогнепальну зброю під час акції протесту, де перебувала значна кількість людей. Правоохоронець усвідомлював можливість ураження людей. Внаслідок таких незаконних дій одну людину вбито, інші потерпілі отримали тілесні ушкодження різної тяжкості.

Унаслідок цієї стрілянини загинула 72-річна Людмила Шеремет

ДБР кваліфікує дії екс-правоохоронця як:

  • Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалися насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України);
  • Вбивство через необережність (ч. 1 ст. 119 Кримінального кодексу України);
  • Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст. 128 Кримінального кодексу України).

Процесуальне керівництво здійснювали прокурори Головної військової прокуратури.

Нагадаємо, раніше слідчими було скеровано до суду обвинувальний акт щодо екс-начальника Управління СБУ в Хмельницькій області Віктора Крайтора.

Колишній начальник Управління СБУ у Хмельницькій області Віктор Крайтор, з метою перешкоджання учасникам мітингу, вийшов за межі наданих йому прав і повноважень. 

Зокрема, він віддав підлеглому незаконний наказ на застосування вогнепальної зброї при значному скупченні людей, не маючи на це підстав. Внаслідок таких незаконних дій одна людина загинула, інші потерпілі отримали тілесні ушкодження різної тяжкості.

Залишити відповідь