Екс-поліцейським, яких виправдали від хабара, присудили 2,5 млн грн компенсації

Суд стягнув з держави 2,5 млн грн компенсації двом колишнім співробітникам оперативних підрозділів ГУМВС України у Запорізькій області, яких звинувачували в отриманні хабара.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на рішення від 24 квітня.

Вони 24 місяця перебували під слідством та судом і подали позов про відшкодування втраченого заробітку, витрат на юридичну допомогу, відсотків за користування позиченими на заставу коштами, а також стягнення моральної шкоди.

Так, за одного з обвинувачених було внесено заставу 4,9 млн грн, які його дружина, дізнавшись про жорсткоке побиття у СІЗО, позичила з великими відсотками. Інший обвинувачений перебував у СІЗО 76 діб, поки йому не зменшили заставу до 1,4 млн грн.

Обидва позивачі були звільнені з органів внутрішніх справ і до сьогодні є безробітними, не можуть забезпечувати свої сім’ї. Дружина одного з них також втратила керівну посаду в поліції.

Суд задовольнив позови частково.

Так, одному з них присудили 1,67 млн грн, з яких 1 млн грн – відшкодування відсотків за користування позиченими на заставу грошима.

Іншому позивачу суд стягнув 881 тис. грн., не визнавши вимоги в частині відсотків щодо користування позикою, оскільки вони не були підтверджені документами., але присудив 312 тис. грн компенсації за юридичні послуги.

Розмір компенсації моральної шкоди суд визначив по 500 тис. грн кожному.

На час притягнення до кримінальної відповідальності один із позивачів був старшим оперуповноваженим Управління боротьби із кіберзлочинністю ГУМВС в Запорізькій області, а інший – оперуповноваженим сектору карного розшуку Шевченківського РВ ЗМУ УМВС України в Запорізькій області.

Як відомо з вироку суду, у грудні 2014 працівники поліції обшукували помешкання у справі про незаконний обіг наркотиків. Один із оперативників мав спільного знайомого із господинею і начебто подзвонив йому та запропонував за 30 тис. доларів вплинути на слідчого щодо невідображення в протоколі обшуку речовин, які можуть бути наркотичними та сильнодіючими лікарськими засобами. Отримавши відмову, поліцейський нібито висловлював пропозицію знайомому ще протягом півроку, обіцяючи також вплив на суддю і призначення покарання, не пов’язаного з позбавленням волі.

13 липня 2015 громадянин заявив у СБУ про вимагання грошей двома працівниками органів МВС. 15 липня жінку, в якої був обшук, засудили до 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Після цього заявник повідомив поліцейським, на яких написав заяву, що він і сам скоює злочини, пов’язані з наркотиками. У відповідь оперативники начебто стали вимагати у нього  за прикриття 100 тис. грн щомісячно. У вересні 2015 вони були затримані після передачі 55 тис. грн.

В суді один із обвинувачених пояснив, що був знайомий із заявником і отримував від нього інформацію про осіб циганської національності, у свою чергу, допомагаючи йому в оформленні документів при продажу автомобілів. У 2014 році заявник позичив у нього 6500 доларів і не віддавав. Зі слів обвинуваченого, у вересні 2015 відбулося повернення йому частину боргу. Але боржник пообіцяв почати повертати гроші тільки, якщо він влаштує зустріч за участі колеги по роботі і вони поговорять про засудження його родички. Крім того, заявник обіцяв надати інформацію про банківські картки, на які надходять гроші від продажу наркотиків і поліцейські погодилися піти на зустріч, щоб скористатися цією інформацією.

Суд визнав доказом аудіозапис розмови оперативників напередодні зустрічі із заявником, який один із них зробив у приватних цілях. Із запису чути, що один оперативник розповідає іншому, що чоловік, який хоче зустрітися, винен йому гроші, які запозичені і мають бути повернені, і дружина про це не знає, що загрожує сімейним скандалом. Оперативник припускає, що чоловік на зустрічі буде їм щось пропонувати і просить колегу назвати суму, співмірну з сумою боргу, щоб він повернув гроші, а інформацію передадуть в опрацювання. Після зустрічі один із них каже другому, що коли все вийде, то за місяць він забере усі свої гроші, і інформатора одразу «вяжуть».

Другий співробітник поліції, який ходив на зустріч, дізнавшись про повернення боргу, нібито попросив позичити гроші, бо у нього затопило квартиру. Тому вони і поділили отримані кошти. Суду показали акт обстеження технічного стану квартири від 26.08.2015 р., де вказувалося, що 21.08.2015 сталося залиття. У березні 2016 в судовому порядку визнано збитки власника квартири на 76 тис. грн.

8 лютого 2017 року обвинувачені були виправдані за недоведеністю скоєння злочину.

Суд відзначив неповноту і звинувачувальний ухил досудового розслідування. Щодо обвинувачених проводились НСРД і обставини щодо боргових зобов’язань мали бути відомі слідчим, але стенограмою протокольно не фіксувались і не доводились до відома прокурора.

На руках обвинувачених не виявили слідів речовини, якою помітили кошти. За версією слідства, гроші були поділені, а тому особи мали з ними контактувати. Водночас зафіксовано, що одразу після вилучення спеціальної речовини на грошах не виявили, її експерт знайшов пізніше. Тому суд не виключає можливість доступу до коштів після їх вилучення у обвинувачених і до направлення на експертизу з метою штучного створення доказів.

Також на вимогу захисту в судовому засіданні були оглянуті протоколи допиту свідків, з яких встановлено, що під час досудового розслідування вони давали докладні показання, які не містять розбіжностей аж до розділових знаків та орфографічних помилок. Суд зробив висновок, що такий ступінь узгодженості вказує на те, що  показання було ретельно скоординовано.

Залишити відповідь