Двоє спритників, які продали за майже €500 тис. комплекс моніторингу мобільного зв’язку, отримали умовне покарання

Суд затвердив угоди про визнання винуватості з двома чоловіками, які за 480 тис. євро продали машину для негласного зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 25 березня.

Чоловіки порушили умови переліку видів майна, що не може перебувати у власності громадян, громадських об’єднань, міжнародних організацій та юридичних осіб. Зокрема, таким майном є спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації.

20 липня біля метро «Контрактова Площа» чоловік розповів потенційному покупцю про основні технічні можливості комплексу, зокрема щодо негласного зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж без передбаченого на те дозволу суду.

22 липня покупцям продемонстрували робочі можливості комплексу та повідомили, що вартість базового обладнання коштує 480 тисяч євро, а з додатковими модулями – 750 тисяч євро.

28 липня 2020 року, приблизно о 14 годині, підозрювані збули покупцю комплекс за 480 тисяч євро. Того ж дня їх затримали.

Усього підозрюваних було троє. Угоди про визнання винуватості уклали двоє, один із яких працює доцентом кафедри інформаційної безпеки «Київського політехнічного інституту». Їм призначено по 4 роки позбавлення волі умовно зі звільненням від відбуття покарання на випробувальний строк – 1 рік. Також стягується солідарно близько 21 тисячі гривень за проведені експертизи.

Більшість раніше вилучених речей (ноутбуки, мобільні телефони та імітаційні купюри в євро) залишаються в СБУ до розгляду обвинувачення щодо третього фігуранта цієї справи.

Як раніше пояснювали спеціалісти ІСТЕ СБ України, комплекс моніторингу мобільного зв’язку виробництва компанії «Neosoft» з маркуванням «imsi Catchr 18.1» та «Base records» є технічним засобом встановлення місця знаходження радіоелектронного засобу зв’язку і належить до переліку спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Пристрій дає можливість знімати інформацію у всіх діапазонах мобільного зв’язку, зокрема, «прослуховувати» телефонні розмови і контролювати інтернет трафік.

Залишити відповідь