Двох столичних патрульних засудили до 5 років в’язниці

Дніпровський суд Києва визнав винними в отриманні неправомірної вигоди двох інспекторів патрульної поліції.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 27 січня.

4 серпня 2016 біля метро «Лісова» патрульні зупинили машину з підозрою водія на наркотичне сп’яніння. Поліцейські вилучили техпаспорт і водійське посвідчення і сказали, що повернуть за 4 тисячі гривень, які треба внести на банківську карточку. Пізніше, вночі, з 4 на 5 серпня, вже на Харківському шосе до цієї машини підійшли інші патрульні і поцікавилися документами водія. Чоловік спочатку говорив, що документи забув, але скоро зізнався, що їх вже раніше вилучили поліцейські і розповів про вимагання грошей. Ці інші патрульні перевірили власника картки через Приват24, потім знайшли цю особу у Фейсбуці і в неї в друзях побачили працівника патрульної поліції. Водій підтвердив, що це той самий патрульний. Поліцейські доповіли керівництву, було розпочато кримінальну справу. 

Патрульних прослуховували і з їхніх розмов вбачається, що вони обговорюють, хто має зустрічатися зі «штрихом», з «малим» (так називають водія 1990 року народження). Один із патрульних пропонує зробити «закладку», зателефонувати та сказати, «малому» де саме, бо їм не можна «світиться».

Під контролем правоохоронців чоловік двічі сплачував через платіжний термінал по 2 тисячі гривень. Після першої частини хабара техпаспорт йому повернули, залишивши у пачці з-під сигарет на стадіоні по проспекту Алішера Навої. Водійське посвідчення також заховали у пачці з-під сигарет, яку поклали біля струмка за поліклінікою по проспекту Алішера Навої.

Чоловік, якому належала банківська картка, жив із патрульним в одній квартирі. Допитаний як свідок, він підтвердив, що гроші віддав своєму сусідові.

Обвинувачені провину не визнали і пропонували іншу версію подій. Начебто вони повезли водія на медичний огляд в лікарню, але там був ремонт і тоді вони повезли хлопця до сусіднього екіпажу, який мав «Драгер». Прилад алкоголю не виявив і вони склали протокол про відсутність сп’яніння. Відтак вирішили доставити водія назад до його машини. Дорогою молодик розміщувався на задньому сидінні поряд із патрульним. І там чоловік начебто необачно сів на новий телефон патрульного і зламав матрицю екрана. Тому гроші передавалися начебто на ремонт телефона. Однак суд цьому не повірив і вважає, що матеріалами справи доведено передачу хабара.

Суд призначив патрульним по 5 років позбавлення із забороною обіймати будь-які посади в правоохоронних органах або органах державної влади на 3 роки, та з конфіскацією всього майна, яке є їх власністю.

Залишити відповідь