Двох патрульних засудили за неправомірне затримання полтавця

Кримінальне провадження розглядали в Октябрському райсуді Полтави починаючи з 2016 року. Але вирок було проголошено лише 28 серпня 2019 року.

Працівників правоохоронного органу – батальйону поліції охорони Управління поліції охорони в Полтавській області визнали винуватими за ч. 2 ст. 365 (перевищення службових повноважень) та ч.1 ст.28 (вчинення злочину групою осіб). Обом призначили покарання у виді 3 років позбавлення волі з позбавленням права протягом 3 років займатись правоохоронною діяльністю.

При цьому суд звільнив обвинувачених від відбування основного покарання, якщо вони протягом 2 років не вчинять нового злочину і виконають покладені на них обов’язки. Серед покладених обов’язків – правоохоронцям доведеться періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти про зміну місця проживання та роботи.

Також у вироку суду вказано, що обвинувачених позбавили спеціального звання «старший сержант поліції», а також те, що вони мають сплатити на користь держави судові витрати на залучення експертів. Йдеться про 6,6 тис. грн із кожного.

Що трапилося?

Як зазначається у вироку, історія почалася 26 березня 2016 року, коли близько 2 години ночі правоохоронців прибули за викликом до магазину «Гоголівський».

Там вони без заздалегідь вголос зробленого попередження, застосували до відвідувача магазину фізичну силу, яка (пізніше це вирішив суд), не відповідала конкретним обставинам. Адже відвідувач хоч і перебував в стані алкогольного сп’яніння, проте не вчиняв правопорушень та не створював загрози життю або здоров`ю поліцейських чи інших осіб.

Натомість правоохоронці схопили цього відвідувача за обидві руки, після чого один з правоохоронців застосував «небезпечне, задушливе, фіксоване захоплення шиї обома руками» та, утримуючи потерпілого за руки, примусово вивели потерпілого з магазину. Чоловіку загнули руки за спину та в кайданках насильно помістили відвідувача магазину до службового автомобіля «Daewoo Lanos». При цьому чоловіку завдали також кілька ударів руками та ногами в область голови, тулубу, нижніх кінцівок.

Правоохоронці привезли чоловіка до відділу поліції, звідки через кілька годин його відпустили, але без належного оформлення затримання та справи про адміністративне правопорушення.

Чоловік звернувся до травмпункту 1-ї міської клінічної лікарні Полтави. У нього діагностували побої та легкі тілесні ушкодження. За цим фактом порушили кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 365 КК України.

Перший обвинувачений свою вину не визнав. Він пояснив, що в магазині постраждалий сварився з продавцями. Його дії були непередбачуваними, бо він робив різкі рухи по магазину, показував різні жести та говорив про неналежну роботу правоохоронців.

Правоохоронець думав, що інші правоохоронці, які також перебували у магазині, затримають цього відвідувача, але вони цього не зробили. Потім він побачив боковим зором, що відвідувач зробив різкий рух до його колеги. Чоловіка під руки вивели з магазину та провести з ним профілактичну бесіду. Затримувати його не збиралися.

Затримання відбулося вже після того, як відвідувач різкими рухами порвав формений одяг одного з правоохоронців. Потім на чоловіка були одягнені кайданки, його відвезли у наркодиспансер, а звідти – до Полтавського ВП.

У свої показах перший обвинувачений також зазначив, що він не застосовував спецзасоби до чоловіка. Натомість чоловік, за його словами, показував жести, у яких, як він розумів, була погроза примусового вступу у статеві зносини.

Правоохоронець відзначив, що склав рапорт про подію та надав його черговому. Чому в поліції не склали стосовно чоловіка протокол про адміністративне правопорушення, обвинуваченому було не відомо.

Другий обвинувачений свої вину також не визнав. Його покази загалом збігалися з показами першого обвинуваченого. Із цікавого він уточнив, що підставою для затримання чоловіка став напад на співробітника поліції, якому останній порвав рукав бушлата. При цьому обвинувачений не заперечував, що на питання чоловіка «Хто ти такий?», взяв останнього за руку та сказав йому «Пішли розкажу», намагаючись вивести з магазину та провести профілактичну бесіду.

Додамо, що в процесі було опитано більше як 20 свідків – поліцейські з відділку, клієнти магазину, дільничий, лікар у наркодиспансері. Їхні покази різняться.

Наприклад, потерпілий казав, що нецензурно не лаявся, громадський порядок не порушував, чужого майна не пошкоджував, а якщо і лаявся, то лише від болю. Натомість обвинувачені сказали, що чоловік поводився неадекватно, чіплявся до всіх, кричав на весь магазин та лаявся.

Також чоловік сказав, що його били у наркодиспансері, проте лікар цього медзакладу це заперечив. За його словами, він чоловіка не пам’ятає взагалі, але якби його били у наркодиспансері він би запам’ятав такий випадок.

Цікаве інше: за показами дільничого та ще одного правоохоронця, чоловік хоч і заявляв, що його побили працівники поліції, але одразу писати заяву відмовився. Натомість, за їх словами, він погрожував правоохоронцям ув’язненням за неправомірне затримання. Потім прийшов його брат і повідомив, що вони не мають претензій і забрав потерпілого з відділку.

Та попри невизнання обвинуваченими своєї вини та деяку різницю у показах свідків та учасників справи, на думку суду, провина правоохоронців підтвердилася у повному обсязі.

Але з урахування обставин і характеру вчиненого кримінального правопорушення, віктимної поведінки самого потерпілого (який перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння та зухвало себе поводив) і відомостей про обвинувачених, суд вирішив дати вже колишнім правоохоронцям другий шанс у вигляді іспитового строку. Цього, за переконанням суду, має вистачити для виправлення, а також запобігання вчиненню обвинуваченими нових злочинів.

Зауважимо, що за інформацією аналітичного видання «Слово і діло», за перше півріччя цього року в Полтавській області було почато 9 кримінальних проваджень за фактами неправомірних дій правоохоронців. За цей час підозру отримали 4 правоохоронці.

Джерело

Залишити відповідь