Чотирьох одеських поліціянтів судитимуть: відбили чоловіку нирку та катували

19 лютого 2018 року працівники патрульної поліції біля с. Ананьїв зупинили водія автомобіля «FORD FOCUS» через підозру у керуванні ним автомобіля в стані сп’яніння. Під час виниклого конфлікту патрульні нанесли водію тілесні ушкодження, внаслідок яких він втратив свідомість. Потерпілий був доставлений швидкою до Ананьївської центральної районної лікарні у вкрай важкому стані з розривом нижнього полюсу лівої нирки. У зв’язку з отриманими травмами лікарі направили його до Одеської обласної клінічної лікарні для надання медичної допомоги.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Повідомляється, що керманич пройшов медичне обстеження лікарем-наркологом в присутності слідчого вказаного відділення поліції, під час якого лікар не підтвердив підозри патрульних щодо стану сп`яніння водія. Чоловіку довелось виїжджати до Одеської обласної клінічної лікарні для проведення операції.

«Втім, у слідчого та т.в.о. заступника начальника одного із відділень поліції виник умисел на вчинення катування водія, який перебував у важкому стані, аби повторно відібрати зразки крові та отримати від нього зізнання у тому, що він перебував за кермом у стані сп`яніння. З цією метою вони протягом 2,5 годин із застосуванням насильства утримували потерпілого, що унеможливлювало його виїзд до Одеської обласної клінічної лікарня для надання невідкладної медичної допомоги. У результаті отриманих тілесних ушкоджень та інших протиправних дій працівників поліції потерпілий визнаний інвалідом 3 групи»,–йдеться у повідомленні.

Слідчі ДБР завершили досудове розслідування стосовно чотирьох працівників Ананьївського відділення поліції Подільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області (ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 365 КК України). Обвинувальний акт направили до районного суду Одеської області.

Двоє працівників патрульної поліції обвинувачуються у перевищенні службових повноважень працівником правоохоронного органу, тобто умисному вчиненні дій, які явно виходять за межі наданих їм прав чи повноважень, що супроводжувалися насильством, застосуванням спеціальних засобів, а також болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування (ч. 2 ст. 365 КК України);

Слідчий та т.в.о. заступника начальника одного із відділень поліції обвинувачуються у вчиненні катування, тобто умисному заподіянні сильного фізичного болю, фізичного та морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення та інших насильницьких дій з метою примусити потерпілого вчинити дії, що суперечать його волі, у тому числі отримати від нього відомості та визнання (ч. 2 ст. 127 КК України).

У разі доведення вини обвинуваченим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Залишити відповідь