Чому Зайцеву етапували до виправного центру: коментар ДКВС

В системі Державної кримінально-виконавчої служби України є лише один сектор мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання для жінок, вперше засуджених до позбавлення волі за злочини, вчинені з необережності, заявили в Адміністрації ДКВС

Про це йдеться у заяві Адміністрації, поширеній у відповідь на інформацію деяких ЗМІ та соціальних мереж щодо «привілейованих умов тримання» Олени Зайцевої, повідомляє Mediaport.

Водійку Lexus, визнану однією із винних у ДТП з шістьма загиблими, засудили до 10 років ув’язнення за ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України — злочин, передбачений нею, вважається вчиненим з необережності.

Порядок визначення виду установи, де перебуватимуть засуджені, регламентується відповідним Положенням. Згідно п. 1 цього документу до виправних колоній мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання направляють засуджених вперше до позбавлення волі за злочини, вчинені з необережності, коментують в ДКВС. 

«В Державній кримінально-виконавчій службі України існує лише один сектор мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання для жінок, вперше засуджених до позбавлення волі за злочини, вчинені з необережності, при державній установі «Покровський виправний центр (№79)». Відповідно до вимог зазначеного вище Положення, засуджена Зайцева О.О. направлена для подальшого відбування покарання до вищезазначеного сектору», — заявили у ДКВС.

Порядок та умови відбування покарання у закладі «організовано відповідно до вимог кримінально-виконавчого законодавства».

Там стверджують, що умови Покровського виправного центру — не унікальні, адже і інші установи виконання покарань різних рівнів безпеки приводяться у відповідність «до європейських норм і стандартів». Для прикладу наводять фото низки колоній — Качанівської (№54), Приазовської (№107), Кам’янської (№34К) і Мелітопольської (№144).

Внаслідок зіткнення Lexus Олени Зайцевої та Volkswagen Touareg Геннадія Дронова на перехресті вулиці Сумської та провулку Мечникова 18 жовтня 2017 року загинулишестеро людей, ще шестеро отримали травми.

26 лютого Київський райсуд Харкова визнавДронова та Зайцеву винними за ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель шести осіб, заподіяння тяжких, середньої тяжкості тілесних ушкоджень) та призначив кожному покарання — 10 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на три роки. Засуджені також мають відшкодувати шкоду потерпілим.

14 серпня Харківський апеляційний суд залишив без задоволення апеляційні скарги захисту засуджених, і вирок набрав законної сили.

Протягом трьох місяців з моменту оголошення ухвали Харківського апеляційного суду у сторін є час на оскарження до Касаційного кримінального суду Верховного Суд. Касацію вже готує захист Дронова.

Зайцеву етапували до Покровського виправного центру на Дніпропетровщині, Дронова — до Крюковської виправної колонії на Полтавщині.

Після того, як стало відомо, що Зайцеву етапували до установи, куди зазвичай направляють засуджених до обмеження волі без ізоляції, одна з представників потерпілих Лариса Матвєєва повідомила, що буде з’ясовувати, чому так сталося. За її словами, Зайцева має відбувати покарання саме в колонії в умовах ізоляції. 

Залишити відповідь