Чоловіків, які поклали слідчому гроші в Кримінальний кодекс, посадили ґрати

Василівський районний суд Запорізької області засудив двох чоловіків до позбавлення волі за пропозицію неправомірної вигоди слідчому поліції.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 18 березня.

У жовтні 2018 до поліції надійшло повідомлення про незаконну вирубку дерев у лісосмузі поблизу села Маячка. На місці події виявили машину з причепом, обрубки дерев, бензопилу і трьох чоловіків. Один із них після складання протоколу начебто неодноразово пропонував старшому слідчому Дніпрорудненського відділу поліції 10 тис. грн за повернення цього майна. У подальшому до слідчого в кабінет прийшло двоє чоловіків і дали йому одну тисячу, обіцяючи потім принести ще. Одразу ж відбулося затримання. 

Обвинувачений вину не визнав і пояснив, що від початку пропонував слідчому якось вирішити питання про повернення речей і сказав, що подзвонить і питання вирішиться позитивно. Пізніше слідчий призначив зустріч, на яку він прийшов зі своїм товаришем. Під час розмови слідчий дав йому «Кримінальний кодекс», куди він поклав 1 тис. грн. При відкритті кодексу на 102-103 сторінках виявлено п’ять купюр номіналом по 200 грн кожна. Обвинувачений переконував, що його спровокували.

Цей чоловік вже мав судимість за розбій і вже після згаданого інциденту зі слідчим, у січні 2019 в денну пору зайшов до чужого будинку і викрав три металевих панцерних сітки та бильця, які є складовими частинами ліжка, завдавши шкоди на 560 гривень. Крадене він продав місцевій жительці і скоєне не заперечував.

Інший обвинувачений вину не визнавав і стверджував, що вони з товаришем ходили до слідчого, щоб сплатити штраф. Хто поклав тисячу гривень до Кримінального кодексу він не знає, бо грошей при собі не мав. 

У підсумку суд вирішив, що вина цих чоловіків підтверджується доказами у справі.

Слідчий поліції завчасно подав рапорт про пропонування йому неправомірної вигоди і в його кабінеті велося відеоспостереження. Зафіксовано, як відвідувачі пропонували неправомірну вигоду і один із з них кладе гроші в «Кримінальний кодекс». При цьому вони обіцяю принести ще для остаточного розрахунку. Суд зробив висновок, що саме обвинувачений був ініціатором зустрічей і провокації з боку співробітника поліції не було. А помилка з боку іншого обвинуваченого, якщо така мала місце, щодо форми, в якій надається неправомірна вигоди, на кваліфікацію дій не випливає. 

У підсумку одного чоловіка за пропонування хабара і крадіжку засудили до 5 років і 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна. А іншого обвинуваченого тільки за хабар – до 4 років без конфіскації.

Залишити відповідь