Боротьба за харківський завод лінолеуму: 4-м учасникам злочинної групи та адвокату (співвласнику «Кратосу») оголосили підозри

До складу групи входило п’ять осіб, у тому числі адвокат. Зловмисники шляхом підроблених документів заволоділи трьома підприємствами, власник яких помер, а правонаступники не встигли успадкувати майно. 

Про це повідомили в пресслужбі Нацполіції.

Поліцейські встановили, що власник, якому належали підприємства з виготовлення матеріалів для покриття підлоги, помер. Скориставшись скрутним становищем правонаступників – вдови та дітей, зловмисники підробили установчі документи і таким чином заволоділи суб’єктами господарської діяльності. 

Як Police Control Ukraine повідомило джерело у правоохоронних органах, мова йдеться про резонансну справу рейдерського захоплення харківського заводу «Алексвуд», що спеціалізується на виробництві лінолеуму та ламінату та належав харківському підприємцю Леоніду Гайшуку, який помер 17 квітня 2020 року. 
На спадщину претендували Полуектова Iрина Анатоліївна, (колишня дружина Гайшука), Полуектова Маpія Леонідівна, (донька Гайшука від першого шлюбу), Гайшук Леонід Леонідович та Байбеков Беніамін Леонідович (сини Гайшука від цивільного шлюбу з Байбековою Оленою Алімівною). Усі вони подали заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. Наразі справа про встановлення факту батьківства померлої особи та визнання права на спадщину розглядається в суді.

Олена Байбекова з Леонідом Гайшуком та синами

Слід відзначити, що сторона Байбекової повідомляла у ЗМІ про те, що Полуектова розірвала шлюб з Гайшуком у 2007 році. У 2014 року судом було позбавлено Леоніда Гайшука батьківських прав відносно доньки Марії Гайшук. Ірина Полуектова мотивувала свої вимоги тим, що вони з Гайшуком не мають стосунків з 2006 року, він не підтримує дочку матеріально та не приймає участі у її житті. Також судом Гайшука зобов’язали сплачувати аліменти на утримання доньки.

«Під час досудового розслідування фігуранти неодноразово намагалися тиснути на правоохоронців і протидіяти досудовому розслідуванню. Зловмисники надавали  засобам масової інформації недостовірні відомості про протиправну діяльність поліцейських. В ЗМІ розміщувалися матеріали про те, що  слідчі начебто перешкоджають діяльності підприємствам та намагаються ними заволодіти»,– зазначили в поліції.

Зокрема, канал представників ГО «Громадський контроль діє» у YouTube, які майже були першоджерелами про події із заводом «Алексвуд», практично присвячений цій темі. Директором ГО є ексДФСник Олег Яковлєв. У лютому цього року йому повідомили про підозру у «віджимі» квартир у п‘яниць та наркозалежних. Окрім цього, Яковлев є директором ТОВ «Інформаційне агенство «Цитадель», котре раніше було зареєстровано за адресою м. Харків, вул. Новгородська, буд. 2. За ціє адресою також зареєстровано ТОВ «Охоронно-юридичне агенство «Кратос».

13 травня у Харкові правоохоронці провели обшуки за місцями проживання фігурантів та вилучили документацію, яка підтверджує їхню злочинну діяльність. 

Усім членам злочинної групи оголосили підозри за ч. 2 ст. 206-2 (протиправне заволодіння майном підприємства) ККУ та ч.ч. 3 і 4 ст. 358 (підроблення офіційних документів, які видаються особою, яка має право видавати такі документи, і які надають права з метою використання їх підроблювачем, вчиненене за попередньою змовою групою осіб, використання завідомо підробленого документа) ККУ.

Нагадаємо, раніше Police Control Ukraine обіцяв повідомити про участь охоронного підприємства «Кратос» у рейдерському захопленні заводу «Алексвуд».

Як редакції повідомило джерело у правоохоронних органах, організатором схеми слідство вважає Олену Байбекову, яка діяла з Фоменко Валерієм Миколайовичем, Баликом Євгеном Миколайовичем, Коритіним Нікітою Андрійовичем та Гайдаренко Людмилою Олександрівною. Саме ці особи й отримали підозри.

  • Байбекова Олена Алімівна – цивільна дружина Гайшука. Через її підроблену довіреність на управління заводом «Алексвуд», приміщення та обладнання підприємства були передані в оренду ТОВ «Балана», директором якого є Євген Балик, а серед засновників Нікіта Коритін – співвласник ТОВ «Охоронно-юридичне агенство «Кратос».
Олена Байбекова

За версією слідства, Байбекова, Коритін, Гайдаренко та Балик склали підроблену довіреність від 9 квітня 2020 року, нібито видану директором ПП «Алексвуд» Леонідом Гайшуком на Олену Байбекову. Відповідно до цієї «довіреності» Гайшук, будучи директором ПП «Алексвуд», уповноважив Байбекову О.А. вчиняти будь-які дії, розпоряджатись майном, котре було у власності та користуванні ПП «Алексвуд».

Байбекова разом з Фоменко, Гайдаренко, Коритіним та Баликом підробили рішення власника ПФ «Алекс-3» від 10 березня 2020 року. Згідно цього рішення Леонід Гайшук, діючи як однооcібний засновник ПФ «Алекс-3», нібито призначив директором цього підприємства Фоменка Валерія Миколайовича.

  • Гайдаренко Людмила Олександрівна – представляла інтереси всіх підприємств Леоніда Гайшука у судових інстанціях, мала копії статутних і реєстраційних документів товариства. Забезпечувала складання завідомо підроблених офіційних документів для подальшого їх подання до відповідних реєстраційних органів для внесення змін до статутних і pеєстраційних документів підприємства.
  • Фоменко Валерій Миколайович – новопризначений «фіктивний» директор ПП «Алексвуд» та ПП «Алекс-3». Для його «призначення» групі осіб довелось їхати на Донеччину.

За версією слідства, Валерій Фоменко склав заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприемців та громадських формувань від 10 березня 2020 року (щодо зміни директора підприемства ПП «Алексвуд» з Гайшука Л.Л. на Фоменка В.М.) та підписав її як новий директор підприємства.

16 травня 2020 року начальником відділу державної реєстрації Бахмутської РДА Донецької області Строєнко Лілією Олексіївною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було внесено до офіційних документів завідомо неправдиві відомості – запис щодо призначення директором ПП «Алексвуд» та ПФ «Алекс-3» Фоменка Валерія Миколайовича. Будучи вже директором ПП «Алексвуд», він розпоряджався його майном, реалізовував готову продукції через підконтрольні підприємства.

20 травня 2020 року ексдружина Гайщука – Ірина Полуектова подала скаргу до Мін’юсту на незаконні дії державного реєстратора Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області Строєнко Л.О. Мін’юст скаргу задовольнив та скасував реєстраційні дії державного реєстратора Строєнко Л.О. Також Строєнко анулювали доступ до Реєстру.

Проте, 10 червня 2020 року Фоменко підписав рахунок-фактуру № 79 та відправив продукцію на суму 80128,5 доларів США, що фактично належить ПП «Алексвуд», чим були спричиненні збитки спадкоємцям.

Рахунок-фактура № 79 від 10.06.2020

Незважаючи на незаконність дій, встановлену рішенням Мін‘юсту, Байбекова, Фоменко, Балик, Коритін та Гайдаренко продовжили свою діяльність.

26 червня 2020 року Байбекова, використовуючи підроблену довіреність, уклала договір суборенди нежитлового приміщення ПП «Алексвуд» та 1 липня 2020 року договір оренди про передання обладнання ПП «Алексвуд» ТОВ «Балана».

  • Коритін Нікіта Андрійович – один з власників ТОВ «Охоронно-юридичне агенство «Кратос» та саме він має посвідчення адвоката. Він засновник адвокатського об’єднання «Цитадель», яке також зареєстроване за адресою м. Харків, вул. Новгородська, буд. 2. За цією ж адресою раніше було зареєстровано ТОВ «Інформаційне агенство «Цитадель», директором якого є той самий ексДФСник та наразі керівник громадської організації «Громадський контроль Діє» Олег Яковлєв.

    За версією слідства, 1 липня 2020 року Коритін використав ТОВ «ОЮА «Кратос», на підставі укладеного договору від 1 липня 2020 року з ТОВ «Балана» про надання послуг з охорони, забезпечував фізичне захоплення майна, а коли охоронці встановили контроль над заводом «Алексвуд», потім забезпечував охорону привласненого підприємства. Також як один із засновників ТОВ «Балана» керував діями директора ТОВ «Балана» Балика Є.М.
Нікіта Коритін
  • Балик Євген Миколайович – директор ТОВ «Балана». Слід зазначити, що ще влітку 2020 року власниками ТОВ «Балана» були Лазарєв Дмитро та Коритін Нікіта, які є власниками ТОВ «ОЮА «Кратос». ТОВ «Балана» зареєстровано так само за адресою: м. Харків, вул. Новгородська, буд. 2, де зареєстровано ТОВ «ОЮА «Кратос». Після укладення договорів ТОВ «Балана» орендувало приміщення і обладнання ПП «Алексвуд». Надалі Євген Балик від імені ТОВ «Балана» реалізовував товари (лінолеум) зі складів заводу, що належали Леоніду Гайшуку, та які надалі вироблялись на підприємстві.
Євген Балик під час відправки лінолеуму за кордон

Фігурантам схеми загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Нагадаємо, у відповідному рейдерському захопленні поліція заручилася підтримкою місцевого кримінального «авторитета» «Гончарика» та його зятя ексСБУшника Ігора Кірєєва. Навіщо поліції підтримка елементів криміналітету наразі невідомо.

Також за заявою представників ТОВ «Балана» і ТОВ «АЛЕКС-3» про рейдерське захоплення та протиправні дії співробітників поліції ДБР відкрило справу за ч.2 ст.365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) ККУ.

Залишити відповідь