Аваков дав майже пів мільйона гривень на вирішення побутових питань обраним керівникам Нацполіції

Голова Національної поліції Ігор Клименко та троє його заступників торік отримали матеріальної допомоги на 425 тисяч гривень. Ці кошти їм виплатили на роботі «для вирішення соціально-побутових питань». У той же час керівники Нацполу, які володіють квартирами, машинами та мільйонними заощадженнями, купували нові джипи та сонячні електростанції у минулому році. Водночас вказану допомогу отримали обрані заступники керівника Нацполу. Хто саме — визначив особисто міністр Арсен Аваков.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Побутові проблеми мільйонерів з Нацполу».

Як виявили журналісти, голова Нацполу Ігор Клименко у своїй декларації за минулий рік вказав 122 тисячі гривень матеріальної допомоги «для вирішення соціально-побутових питань». Водночас він заробивмайже 1,5 мільйона гривень та мав понад 2 мільйони гривень заощаджень. Разом із дружиною Ігор Клименко має квартиру в столиці та будинок поблизу Києва.

Також 111 тисяч гривень на вирішення побутових питань отримав перший заступник Клименка Євген Коваль. Раніше ми розповідали про готельний бізнес родини Коваля — його батько володіє 8 гектарами землі на Закарпатті вартість близько 30 мільйонів гривень.

Торік Коваль заробив майже 1,4 мільйона гривень. Також він декларував дві квартири у Києві, близько півтора мільйона гривень готівкою та понад 200 тисяч гривень банківських вкладів.

Голова Нацполіції Ігор Клименко та його заступник Євген Коваль під час термінового брифінгу МВС у справі вбивства Павла Шеремета 12 грудня 2019 року. Знімок із відео Hromadske

Іще один заступник керівника Нацполу Василь Тетеря, який обійняв цю посаду рік тому, на вирішення побутових проблем отримав 96 тисяч гривень. У минулому році Тетеря отримав майже 1,3 мільйона гривень зарплати. Приблизно стільки ж він разом із дружиною зберігає на банківських рахунках та готівкою.

Дружина Василя Тетері володіє квартирою у Києві, а також будує будинок поблизу столиці на 140 квадратних метрів. Крім того, кілька місяців тому поліцейський придбав новий позашляховик Toyota RAV4  вартістю понад 1 мільйон гривень.

Ще один заступник Клименка, який отримав близько сотні тисяч гривень матеріальної допомоги, — Олексій Руденко. Щоправда, він не вказав у декларації, чи ця допомога стосувалася вирішення побутових питань, чи чогось іншого.

Руденко на цій посаді вже понад 5 років. Раніше був заступником Авакова. У минулому році він заробив 1,2 мільйона гривень, а на банківських рахунках зберігав понад 2,5 мільйона гривень. Також високопосадовець поліції задекларував дві квартири в Києві та дачний будинок на 467 квадратів поблизу столиці. А ще у квітні минулого року він придбав сонячну електростанцію вартістю майже мільйон гривень.

Зауважимо, що порядок надання «соціально-побутової» матеріальної допомоги для поліцейських описаний у наказі Арсена Авакова від 2016 року. У ньому йдеться, що працівник поліції, який потребує вирішення соціально-побутових питань, подає рапорт про таку допомогу. Питання грошових виплат голові Нацполу та його заступникам вирішує сам міністр МВС.

Водночас у документі нічого не сказано про умови для таких виплат та за яким принципом відбувається розподіл такої допомоги. Ми звернулися із запитом до Національної поліції, в якому просили пояснити критерії видачі цієї матеріальної допомоги. Та на момент публікації відповіді не отримали.

Як зауважила юристка та членкиня Центру протидії корупції Олена Щербан «Слідству.Інфо», зазвичай таке фінансування дістається далеко не всім, а лише «привілейованим».

Залишити відповідь