Керівники кібердепартменту СБУ викрали та вивезли в ліс підприємця, катували та змусили віддати 7 біткоїнів ($80 тис.): їм оголосили підозри

Керівникам відділу Кібердепартаменту СБУ (заступнику начальника управління і начальнику відділу) та оперу оголосили підозри за фактом крадіжки криптовалюти, грабіжу, поєднаного з насильством, викрадення людини та перевищення службових повноважень. Наразі вони відсторонені від посад.

Про це Police Control Ukraine повідомило поінформоване джерело та стало відомо з ухвали Печерського райсуду Києва від 28 серпня 2021 року.

Державне бюро розслідувань встановило причетність співробітників Кібердепартаменту СБУ до незаконного заволодіння грошовими коштами підприємця, який займався торгівлею криптовалют на біржах.

«Кібера» СБУ, володіючи достовірною інформацією, що підприємець має значні грошові кошти, фактично створили злочинну групу, з числа керівного складу СБУ. Правоохоронці вирішили викрасти криптовалюту чоловіка, застосувавши силу, викрали підприємця.

Так, 1 жовтня 2020 року серед білого дня (близько 14:42 год.) у Києві на вул. Михайлівській біля приміщення ПАБу діючі співробітники СБУ підбігли до підприємця, застосували до нього грубу фізичну силу та заштовхали проти його волі до салону «Volkswagen Т5». 

Незаконно утримуючи підприємця на підлозі салону «Volkswagen», СБУшники заволоділи ключами від квартири та його телефоном «IPhone». Після цього двоє СБУшників направилися до квартири , а інші продовжували утримувати чоловіка в авто. Аби чоловік передав СБУшникам паролі від свого телефону, останні залякували його та погрожували застосуванням насилля.

В цей час, двоє СБУшників, використовуючи викрадені ключі, проникли до квартири, викрали два ноутбуки та планшет. Після чого, спокійнесенько повернулися до авто.

Після цього підприємця привезли до лісу поблизу Паркової дороги у місті Києві та утримували біля авто. СБУшники мордували чоловіка та наносили численні ушкодження тупими твердими предметами протягом 1,5 год.

Після цього один з СБУшників висунув протиправну вимогу – передати їм $200 тис. , на що підприємець відмовив. Після чого, чоловіка відвезли до Шевченківського Управління поліції у місті Києві, де продовжували утримувати його без фіксації факту арешту чи затримання. 

Продовжуючи незаконне утримування чоловіка, йому висунули вимогу передати СБУшникам $80 тис., на що чоловік погодився та зателефонував дружині. Вона з електронного гаманця перерахувала на вказані СБУшниками реквізити 7 біткоїнів (BTC) , що станом на день та час транзакції було еквівалентно 80 000 доларам США

Після цього старший оперуповноважений на ОВО 3 відділу 1 управління Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБ України Волков B.C. склав рапорт про затримання чоловіка на Майдані Незалежності міста Києва із зазначенням фактичного часу затримання – 23:30 год. 1 жовтня 2020 року, як особи, що перебуває у розшуку та потребує екстрадиції до Російської Федерації. Надалі чоловіка передали до Шевченківського управління поліції ГУНП в місті Києві.

Наприкинці серпня відповідним співробітникам Кібердепартаменту СБУ були повідомлені підозри за ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 365, ч. 2 ст. 186, ч. 3 ст. 185, ч. 2  ст. 28 ч. 4 ст. 189, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 146-1, а декому ще й додатково за ч. 1 ст. 366 КК України:

Отже підозри повідомлені:

  • заступнику начальника 1 управління Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України;
  • начальнику відділу контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Управління Служби безпеки України в Сумській області;
  • старшому оперуповноваженому 3 відділу 1 управління Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України.

Слід відмітити, що під час слідства сукупно перевіряється причетність до скоєння вказаного правопорушення вісьмох СБУшників.

У лютому цього року ДБР провело обшуки за місцями проживання фігурантів.

Наразі відповідним «кіберам» СБУ обрані запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту та їх відсторонено від займаних посад.

Нагадаємо, харківська скандальновідома блогерка, яку раніше зупиняли п’яною за кермом, влаштувала самовикрадення та вимагала від російського бізнесмена 5 біткоїнів викупу.

Залишити відповідь